5 причини да поемете по честния път в бизнеса

5 причини да поемете по честния път в бизнеса

5 причини да поемете по честния път в бизнеса

Не е лесно да се управлява бизнес в наши дни. От непрекъснато нарастващите списъци с регламенти до засилената конкуренция за намиране на нови клиенти и поддържането на добрите служители щастливи, направо е учудващо, че собствениците на бизнес успяват и да поспят нощем. С по-конкурентния пазар идва голямото изкушение да се откажете от високите принципи и да тръгнете по лесния, утъпкан от други път. Дали това означава измама, кражба, лъжа или просто небрежно претупана работа, бизнес собствениците виждат, че другите го правят (и понякога им се разминава), което ги навява на мисълта: „Защо пък не?! Всеки друг го прави.”

Отговорът:

1. Партньорите и търговците ще ви имат доверие. Доверието е една от най-важните стоки в бизнеса днес. Изграждането му отнема години, но може да бъде загубено за минути, с едно грешно решение. Вие можете да се справяте добре с бизнеса, защото другите ви имат доверие, но ще загубите или няма да спечелите бъдещ бизнес, ако около вас витае дори и малък намек за недоверие. Фирмите, особено големите публични дружества, не могат да си позволят да се излагат на опасност да водят преговори с някой, който е неетичен. Бъдете човек, на когото може да се разчита.

2. Служителите ще работят за вас. Лидерите поемат по трудния път, по пътя на честността, а шефовете се оставят на течението. Ако искате служители, които да се гордеят, че работят за вашата компания и ще дадат 110% от себе си всеки ден, ръководете чрез личен пример. Споделете принципите с тях, така че да осъзнаят силата на вашия характер и дисциплината, която е необходима, за да се задържите на трудния път, когато видят толкова други хора, избиращи посредствения, лекия път на измамата към успеха.

3. Клиентите ще купуват от вас. Хората купуват от хора, на които вярват. Това се отнася особено за сектора на услуги - от лекари и адвокати до монтьори и водопроводчици. Притежавал съм различни автомобили през последните 25 години и не съм имал особен успех да открия монтьор, на който да се доверя. Повечето от тях искат да превърнат една стандартна подмяна на масло в грандиозен ремонт, който да покрие месечни им разходи. Въпреки това, наскоро, след като прочетох няколко добри отзива в интернет, открих подходящия монтьор. Реших да закарам колата си там и съм щастлив да кажа, че добрите отзиви се оправдаха. Собственикът на сервиза е страхотен човек. Отнася се с колите на клиентите си все едно са негови. Надявам се и други собственици на бизнеси да вземат пример от  него и да осъзнаят, че доверието се отплаща.

4. Конкуренцията ще ви уважава. Преди няколко години един мой приятел получи конфиденциални документи от разочаровани бивши служители на най-големия му конкурент. Без да разглежда документите (само прочитайки приложеното писмо) приятелят ми звъннал на изпълнителния директор на компанията и му казал, че ще му върне обратно документите. Изпълнителният директор благодарил от сърце на приятеля ми с думите, че това е най-уважаваният акт на професионализъм, който е срещал за 40-те години, в които управлява бизнес. Може да играете грубо, да бъдете конкурентноспособни и пак да вървите по главния път.

5. Ще спите по-добре. През годините съм се сблъсквал с не малко предприемачи, които са прекарали по-голямата част от кариерата си, оплетени в мрежа от лъжи и измами по лесния път. Първоначално те не са тръгнали с нагласата да се озоват на този път, но една лъжа довела до друга и всичко после се мултиплицирало. Най-накрая просто им е било лесно да се престорят, че са някой, който не са… и това е така, докато някой не ги разкрие. Повечето от тях загубили всичко, а някои дори стигнали до затвора. Общото между корумпираните предприемачи е, че накрая всеки един от тях е бил благодарен, че всичко е свършило. Никой, който е вървял по честния път, никога не е искал бизнеса или кариерата му да приключи. 

Може да бъде много предизвикателно да се придържате към принципите си, когато виждате другите да използват неетични средства. Но техните победи са краткотрайни и преходни. Когато става въпрос за живота и бизнеса ви, мислете дългосрочно. Положете солидни основи за типа лидер, какъвто искате да бъдете и останете фокусирани, когато завалят предложения да забогатеете бързо от участие в съмнителни схеми и възможности. В дългосрочен план вие ще спите по-добре, ще живеете по-добре и ще получите повече от живота.

Браян Морън, основател и изпълнителен директор на Brian Moran & Associates

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ