Меркел и Саркози на първо заседание за годината

Меркел и Саркози на първо заседание за годината

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се срещнат днес на първото си заседание за годината в Берлин в опит да разработят единен фронт, предава BBC. Европейските лидери опитват да гарантират, че еврото ще оцелее в лицето на нарастващите притеснения около банковия сектор в региона.

Меркел и Саркози заявиха подкрепата си за план за ефективен проект на нов договор, който изисква всички нации от Еврозоната да се присъединят към по-строги и по-приложими фискални правила. Французите все още вярват, че единственият отговор на кризата се крие в Европейската централна банка, която да се превърне в кредитор от последна инстанция. Германците обаче се опасяват, че това ще насърчи безразсъдните разходи, причинени от кризата.

Двамата лидери подкрепят налагането на данък върху финансовите транзакции, което се очаква да обсъдят отново днес. Във Великобритания обаче има опасения, че този данък ще навреди на лондонското Сити. Очаква се лидерите да обсъдят още нерешената гръцка криза. Вторият спасителен план за страната все още в процес на обсъждане и може отново да се окаже недостатъчен. Същевременно инвеститорите все още не знаят какво ще се случи с парите им, ако една голяма икономика като Испания или Италия попадне в беда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ