85% от служителите у нас не са доволни от увеличението на заплатите си

85% от служителите у нас не са доволни от увеличението на заплатите си

85% от служителите у нас не са доволни от увеличението на заплатите си

85,07% от българските служители не са доволни от увеличението на заплащането си, което са получили през 2022 година. Това показва проучването "Заплатите по време на инфлация през 2022 г." на кариерната платформа Kaderabotim.bg, специализирана в предоставянето на обективна информация за пазара на труда в България. Едва 6,31% от участниците в допитването определят повишението на заплатата си като задоволително, а останалите 8,62% не могат да преценят.

Проучването е проведено в периода 15 - 30 юни 2022 г. и в него са взели участие 1 172 служители от различни професионални сфери. Сред тях най-много са представителите на сектор търговия и продажби на дребно, следвани от производство, здравеопазване, банки, финанси, застраховане, образование, счетоводство, информационни технологии и др. Най-голям е делът на служителите в големи компании (с между 500 и 1000 души или с над 1 000 души персонал). Целта на изследването е да предостави обективна информация за нивата на заплатите и тяхното увеличение у нас през настоящата година, която се характеризира с високи нива на инфлация.

Данните показват, че близо една четвърт (24,91%) от анкетираните получават брутно трудово възнаграждение под 1000 лева. Най-голям брой анкетирани (39,68%) споделят, че месечната им заплата е в диапазона 1000 - 1500 лв. бруто, а едва 7,34% посочват, че работодателят им изплаща брутно месечно възнаграждение над 3000 лева.

На въпроса "Какво увеличение на заплатата получихте тази година?" най-голям дял от анкетираните (44,88%) отговарят, че заплатата им не се е променила през последните месеци. След тях се нареждат служителите с между 5 и 10-процентно увеличение (20,82%) и тези с до 5% повишение - 16,8%. Резултатите от проучването показват, че малко над 2% от работещите у нас са получили над 25% повишение на заплатата си.

Обект на изследването на иновативната платформа са и социалните придобивки, предоставяни от работодателите, които са важен стимул за голяма част от работещите и кандидатите за работа у нас.

Работодателите на 11,43% от анкетираните не им предоставят никакви социални придобивки. А сред предлаганите такива най-голям е делът на допълнителната здравна осигуровка (15,61%), следвана от гъвкавото работно време или работата от вкъщи (11,86%), абонамента за медицински услуги (11,26%), допълнителните дни отпуск (10,41%), фитнес абонамент, карта за спорт или други тренировки (9,04%), както и възстановяване на транспортните разходи (8,19%).

Kaderabotim.bg е иновативна кариерна платформа, предоставяща реална и обективна информация за българския пазар на труда. Тя съдържа отзиви от служители за компании, информация за заплати, социални придобивки и други условия за труд, както и подробности за начина на провеждане на интервю за работа и възможност за създаването на онлайн CV лесно и удобно. Платформата стартира през 2011 г. в Румъния, а днес вече присъства в Република Молдова, Унгария, Чехия, Гърция, Украйна, Полша, България, както и в 5 страни от арабския свят (Тунис, Алжир, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства). 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки