10 TED лекции, по-ценни от бизнес магистратура

 10 TED лекции, по-ценни от бизнес магистратура

10 TED лекции, по-ценни от бизнес магистратура

В модерния бизнес свят непрекъснато се раждат лидери. Тяхната роля не е ограничена до високите фирмени постове, нито пък трябва човек да е учил мениджмънт, за да стане водач, смята екипът на Business Insider.

И вие можете да се превърнете в пионер, като останете верни на себе си и непрекъснато черпите познания от информацията, която ви заобикаля. Започнете с тези кратки TED лекции и прилагайте уроците от тях в личния и професионалния си живот.

1. Каръл Дуек за силата на вярата, че можем да се усъвършенстваме

Разгърнете своя потенциал и този на последователите си, насърчавайки нагласата, че човек може да се развива непрекъснато. 

В тази лекция Дуек обсъжда силата на оценката „Не още“, която студентите получават, (вместо "Слаб") - тя повишава мотивацията и шансовете им за успех.

В друга лекция за психическата нагласа Чарли Рийв обяснява, че служителите с нагласа, ориентирана към растеж, непрекъснато търсят начин да се адаптират и да израстват в професионалния и личния си светове; те не вярват, че талантът и бъдещето им са предопределени.

Помислете как можете да преориентирате нагласата си към развитие. А сега си представете резултатите, ако помогнете на колегите си също да променят своята нагласа. 

 

2. Сам Ричардс: Радикален експеримент по съпричастност

Както става ясно от заглавието, това е радикална и често погрешно разбирана лекция за важността на умението да вървим в обувките на другите.

Съпричастността не е само качество на добрия човек – тя е и ключ към доброто лидерство.

Тя ни помага да разберем как да общуваме по-ефективно с нашите шефове, колеги и подчинени. Не я подценявайте! 

3. Анджела Лий Дъкуърт за ключа към успеха – упорството

Дъкуърт дефинира упорството като „страст и постоянство към дългосрочните цели“.

Упорството е една от онези неясни концепции, за които знаем много малко. Едно обаче е сигурно – колкото по-упорити сме, толкова по-успешни ставаме.

Това е само още една причина да откриете своята истинска страст и мисия в живота и да й се отдадете изцяло. 

 

4. Срикумар Рао за щастието

 

В тази лекция Срикумар Рао обяснява как моделът „ако-тогава“ вреди на настоящите ни благосъстояние и успех. Щастието всъщност е вътре в нас и е по-лесно за постигане, отколкото смятаме. Замислете се колко по-високо би било качеството на живота и кариерата ви, ако бяхте щастливи. 

 

 

5. Дейвид Маркет: Как великите лидери служат на околните

Опитът на Дейвид Маркет като капитан на кораб му е позволил да прозре, че традиционният лидерски стил на даване на заповеди е неефективен.

Да вдъхваме сила и кураж означава да се отречем от идеята, че знаем всичко и че работата на водача е непрекъснато да казва на другите какво да правят.

Когато се откажете от контрола, давате възможност на членовете на екипа си да бъдат иновативни и истински ангажирани. 

(Продължава на следващата страница)

6. Рамзи Мусалам за 3-те правила, които ни стимулират да е учим

В непрестанно променящия се свят на бизнеса иновациите са от първостепенно значение за успеха. За да останат на върха и да имат конкурентно предимство, бизнесите трябва да развиват креативността и уменията си да решават проблеми.

Мозъчната сила, която е необходима за този вид прогресивно мислене, може да дойде само от ангажирани и любознателни личности, които се чувстват удобно в кожата и средата си.

А ние се нуждаем от отдадени лидери, които помагат на екипите си да постигнат това ниво на непредубеденост и напредничавост. Лекцията на Разми Мусалам идеално демонстрира как любопитството и експериментирането са прозорците към великите и удовлетворяващи резултати. 

7. Линда Клиат-Уейман: Как да съживим проваленото училище? Водете безстрашно и обичайте силно.

Линда Клиат-Уейман е въплъщение на пламенната загриженост, която е толкова силна, че е склонна да наруши общоприетите норми за доброто на хората.

Истински великите лидери се стараят да опознаят и да се грижат за всички в организациятa, училището и семейството си.  

 

8. Майк Брейд и Дион Дрю: Да наемеш негодни кадри

Майк Брейди е президент на пекарна Greyston в Йонкърс, Ню Йорк, която оперира по радикален начин в услуга на хората – там имат политика, наречена „открито наемане“, която означава, че всеки може да постъпи на работа.

В тази лекция Майк споделя мисията на Greyston, а Дион Дрю – един от служителите на Майк – разказва как пекарната е променила живота му. Историята на Дион е въздействащ пример за това, как човек извлича максимална полза от възможността, която е получил. Самият Дион е доказателство за силата на даването и силата сам да разгърнеш потенциала си.

9. Бреней Браун за силата на уязвимостта

Миговете на уязвимост наистина са вдъхновяващи и откриват пред нас възможността за по-дълбоки връзка и признание.

Когато сме уязвими и назовем причините да се противопоставяме, те могат да бъдат осъзнати и преодолени. 

10. Ийв Мору: Как многото правила в офиса ни пречат да работим

Страхотна лекция за това, как манията на обществото ни по измерването и процесите в името на продуктивността всъщност е изключително контрапродуктивна.

Човешките креативност и иновативно не процъфтяват в тези сковани системи – трябва да отворим място за свободата и сътрудничеството.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ