5 прости стъпки да преодолеете стреса и да започнете да се чувствате добре

5 прости стъпки да преодолеете стреса и да започнете да се чувствате добре

Нервни сте. Имате чувството, че сте уплашени. След броени минути имате важна презентация, среща с ключов инвеститор, ще водите спешни преговори, опитвате се да приключите важна сделка…Чувствате се, все едно нещо сте забравили. Направихте ли всичко по силите си? Сигурно не.

„Практически всеки продава по нещо непрекъснато, така че винаги има други опции”, разказва Черил Долан, коуч на топ мениджъри и лектор. „Ако не покажете увереност и сила, хората бързо ще се пренасочат към друг човек”, допълва тя.

Как ще пристъпите към това което Долан нарича вашето истинско, изпълнено с присъствие и увереност представяне, което да ви отличи от останалите?

Всичко се крие в самоконтрола: да подготвите нервната си система за бляскаво представяне. Успеете ли да постигнете контрол на нервната си система, така че да почувствате кой сте и какво отстоявате, вие ще се справите блестящо с предстоящото изпитание и ще позволите на хората срещу вас да разберат кой сте в действителност.

За щастие подготовката е нещо наистина лесно и дори забавно.

Когато се почувствате нервни или уплашени, използвайте тези 5 лесни стъпки, които ще ви направят по-уверени, ще ви вдъхнат кураж и ще ви помогнат да бъдете себе си:

1. Вземете снимка на някой значим за вас човек или близък приятел

Една или две минути, прекарани в разглеждане на снимка преди задача, която ви изнервя, ще ви помогне да рестартирате нервната си система. Ще се почувствате по-отпуснати и уверени, на собствена почва, дори и в неудобна и необичайна ситуация.

2. Играйте си с гумена топка

Процесът на свиване и отпускане на мускулите, дори и без топка, намалява сърцебиенето и сваля напрежението. Също помага и броенето на броеница или прехвърляне на обикновено камъче в дланта; за това много хора успяват да се концентрират, докато си играят с химикалка. Играта с гумена топка е идеална при важни телефонни разговори и уеб семинари. Много важно е това, което правите, за да свалите напрежението си и да не пречи на останалите.

3. Седнете на голяма топка - фитбол и подскачайте

Долан препоръчва това упражнение да се прави около 15 минути. „Наистина е забавно, кара ви да се смеете и променя химичния ви състав на мозъка”, обяснява тя. „Не можете да отделяте адреналин и кортизол, докато се смеете. Вместо това освобождавате ендорфини, което намалява напрежението и ви прави по-отпуснати и уверени. Ефектът често продължава около 2 часа”, допълва Долан.

Звучи ви налудничаво? Ето няколко научни доказателства:

  • Подскачането насърчава вестибуларната интеграция. Вестибуларният апарат осигурява на тялото представа за пространството, баланс, движенията и отговаря за рецепторите на баланса. Вестибуларният апарат спомага нервната ви система да функционира ефективно.
  • Подскачането е полезно за мускулите, държи ви будни и намалява чувството на тревожност. Освен това ви създава чувство на сигурност.
  • Подскачането стимулира речевите и езикови рецептори в мозъка, помага ви да говорите по-лесно и гладко.
  • Подскачането стимулира ретикуларната активираща система и невралния механизъм, който спомага за бдителността и фокусира вниманието.

„Казах ви, работи”, заявява Долан.

4. Представяйте си

Умствената репетиция е инструмент, използван от успешните спортисти, изпълнители, космонавти - почти от всички успели.

„Преди да влезете в стаята си представете нещо, което сте направили успешно и фокусирайте вниманието си върху него, дори да не се отнася до ситуацита, която ви предстои. Това ще освободи от мозъка ви серетонин и окситоцин, два химикала, помагащи да се чувствате уверени, ентусиазирани и мотивирани”, коментира Долан.

Тъй или иначе вие си мислите как ще се справите с предстоящото препятствие, така че защо не си представите как отивате и как ще се чувствате след това? Притеснението за провал не може да ви помогне, но представянето за успех може.

5. Дишайте дълбоко.

Дълбокото дишане с корема сваля адреналина и е научната основа за поговорката „Поемете си дълбоко въздух”. Адреналинът не е добър спътник. Той понижава фронталния ви кортекс, което ви прави по-малко рационални и разумни. Две минути дълбоко дишане ще ви направи доста по-спокойни.

Пробвайте едно. Пробвайте две. Ако сте много нервни и не можете да се отпуснете направете ги всичките.

Ефектът, който ще има върху вашето представяне със сигурност ще си заслужава усилията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ