9 причини да сме благодарни на себе си

9 причини да сме благодарни на себе си

9 причини да сме благодарни на себе си

Добре възпитани сме, казваме често „Благодаря!” на другите. Но сякаш не умеем да бъдем благодарни на себе си. И това е от доброто възпитание, не е прието да сме нескромни. А хората, които умеят да ценят себе си и да си благодарят, вървят уверено през живота и по-леко се справят с трудности и неприятности. Има достатъчно поводи да сме благодарни на себе си. Ето 9 от тях, най-простички причини, за които можем да си благодарим още сега.

И така да си благодарим, че...

...понякога се съмняваме в себе си и в своя живот. Може да се чувстваме нещастни дни наред, обсебени от мисли и съмнения, дали това, което правим е правилно. И това е прекрасно! Защото означава, че продължаваме да сме отворени за израстване и саморазвитие. Този, който вечер мисли над изминалия ден, винаги е готов за нови върхове.

...имаме работа. Няма значение какво правим и колко печелим. Имаме покрив над главата си, имаме какво да сложим на масата и какво да облечем. И дори това да не е работата на мечтите ни, ние сме извоювали свободата да бъдем независими и отговорни.

...имаме време да правим това, което ни харесва. Дори и да става дума просто да се настанимп удобно на дивана и да гледаме любим вечерен сериал.

...имаме интереси, които ни вълнуват. Било то книги, пътешествия, музика,чужди езици или скокове с парашут. В този живот има неща, които до такава степен ни завладяват, че сме готови да им посветим часове наред. А те ни се отплащат с удоволствието да ги преживяваме.

...имаме поне един или двама много близки приятели. Хората по-често се тревожат за количеството приятели, а не за качеството им. Но на колко от тях се доверяват до край? Колко от тях са такива, че да можем да им споделим най-големите си тайни, да празнуват успехите ни или пък да тъгуват с нас, когато плачем? И с които можем просто да седим и уютно да си помълчим заедно.

...можем да си позволим малките радости. Да отидем на  концерт, да си купим любима книга, да се отпуснем за дълго в топла вана, или просто да отвърнем на спонтанното желание да изядем парче торта – каквото и да е, то ще зарадва цялото ни сърце.

...умеем честно да признаем пред себе си, когато нещата не са наред. И се стараем да променим това.

...не сме това, което сме били преди. Учим, развиваме се, променяме се и най-важното, можем обективно да преценяваме дали сме станали по-добри или сме отстъпили малко назад в завоюваните позиции.

...можем да мечтаем. Да, да, и не бъркаме мечтите с планове и цели. Мечтите са чиста емоция, без значение колко сме близо до тяхното осъществяване. Ние добре знаем, че няма нищо невъзможно.

По материали от thoughtcatalog

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ