Регулатор спря дейността на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност

Регулатор спря дейността на Евроинс Румъния заради признаци на неплатежоспособност

Регулатор спря дейността на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме лиценза за дейност на застрахователната компания "Евроинс Румънния". Причината - признаци на неплатежоспособност на компанията. Това става ясно от прессъобщение, цитирано от Аджерпрес и БТА. 

"Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщението.

От Органа за финансов надзор посочват, че "на 30 юни 2022 г. компанията няма необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност и към 30 септември 2022 ситуацията е останала непроменена." За покриване на капиталовото изискване за неплатежоспособност ("мек под", при който е препоръчителна регулаторна намеси, бел. ред.) са били необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лв.), а за покриване на минималния необходим капитал ("твърд под", при който регулаторната намеса е задължителна) - 1,75 милиарда леи (700 млн. лв.). 

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи - санкции в резултат на 17 контролни действия, припомня Медиафакс. 

"През последните шест месеца контролът беше изключително задълбочен и експертите от Органа за финансов наздор положиха усилия да проверят какво е финансовото състояние на дружеството. Решението на Съвета се основава на обстоен анализ на ситуацията в тази компания", заяви днес говорителят на Органа за финансов надзор Даниел Апостол, цитиран от Диджи 24.

Той уточни, че съгласно закона, Застрахователния гаранционен фонд ще покрие всички обезщетения на водачите, които имат сключена Гражданска отговорност с тази компания. "Законът предвижда фондът да се финансира от няколко източника. Фондът няма правомощия да определя тарифи за застрахователни продукти и услуги. Работим върху опции, които имат за цел да защитят потребителя", каза още Даниел Апостол.

Междувременно Комисията за финансов надзор (КФН) уведоми, че компанията "Евроинс Румъния" (Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A.) не извършва застрахователна дейност в България.

Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло, пише в съобщението.

На Българската фондова борса акциите на "Еврохолд България", собственик на "Евроинс" и на неговото поделение в Румъния паднаха в сутрешната търговия с 3,05 на сто до 1,59 лева.

Припомняме, че през февруари в съобщение до медиите "Еврохолд", под чиято шапка е и застрахователното дружество в Румъния информира за организирана атака срещу "Евроинс Румъния", лидер на румънския застрахователен пазар и най-голямото подразделение на дъщерната на холдинга застрахователна група - "Евроинс Иншурънс Груп" АД.   

"В атаката срещу "Евроинс Румъния" участват служители на висше и средно управленско равнище от застрахователния надзор на румънския финансов регулатор - Органът за финансов надзор (ASF), както и лица, предизвикали кризата с румънската застрахователна компания City Insurance. Същите извършват действия, с които застрашават финансовата стабилност на компанията, на целия застрахователен сектор и икономическата стабилност на държавата. Освен това с действията си тези представители на застрахователния надзор на ASF застрашават добрите отношения на компанията с ASF и нейното висше ръководство ", разкриха тогава от компанията.

Еврохолд аларимира за тези действия редица компетентни държавни и международни органи и институции, които вземат необходимите мерки. "В сигнала до тях са описани всички умишлени действия срещу "Евроинс Румъния" и потенциалната цел на кампанията, която може да прикрива бързо изземване на активите на застрахователя, предизвиквайки ликвидна криза в сектора със значителни последици. Тази финансова дестабилизация може да се пренесе към България и да повлияе негативно на членството й и това на Румъния в Шенгенското пространство, както и на влизането на България в еврозоната, независимо от отличните двустранни отношения между двете държави", посочиха от "Еврохолд". 

"Атаката срещу "Евроинс Румъния" ескалира, след като беше организирана масирана негативна кампания през медии, политически дейци и служители на застрахователния надзор на ASF. Тя включва действия и мерки, които са в грубо нарушение не само на местното, но и на европейското законодателство. Акционерите на холдинга считат, че е налице целенасочена кампания, която цели дестабилизирането на румънския застрахователен и финансов пазар, както и на самото дружество като лидер на този пазар. Еврохолд е сезирала за тези действия Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕIOPA), и други европейски институции", обясниха от "Еврохолд".

По -късно от компанията съобщиха, че са предприети  всички възможни мерки за защита на интересите на акционери, кредитори и инвеститори след разпространената информация за "координирана атака на служители на застрахователния надзор в Румъния" срещу местното подразделение на "Евроинс".

На 17 февруари от Еврохолд изязоха с ново съобщение, с което обявиха, че Евроинс Румъния е подписала квотен презастрахователен договор с ЕИГ Ре ЕАД, презастрахователят на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), дъщерен подхолдинг на Еврохолд и собственик на румънския застраховател. С договора се гарантира покриване на пълния обем щети на Евроинс Румъния. Новият презастрахователен договор осигурява и трансфера на значителна част от риска, поет от Евроинс Румъния, извън компанията. Тогава от Еврохолд отново увериха, че  Евроинс Румъния е в отлично финансово състояние и обслужва редовно и навреме своите задължения към клиенти.

Ръководството на Еврохолд свика извънредна пресконференция от 14.00 ч. днес заради решението на румънския регулатор. Очаквайте подробности!

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ