Велина Григорова: Без спешни законови промени проблемът с недостига на лекарства ще се влошава

Велина Григорова: Без спешни законови промени проблемът с недостига на лекарства ще се влошава

Велина Григорова: Без спешни законови промени проблемът с недостига на лекарства ще се влошава

Велина Григорова е заместник-председател на УС на Български фармацевтичен съюз. Председател е на Професионалната организация на болничните фармацевти в България (ПОБФБ) и член на УС на Българското сдружение за онкологична фармация (БСОФ).

Като магистър фармацевт тя има дългогодишен опит в частни и болнични аптеки. Ръководи болничната аптека на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Има специалности по “Клинична фармация” и “Болнична фармация”. Лектор и ръководител е на учебна практика по дисциплината "Болнична фармация" на студенти редовно обучение във Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Велина Григорова ще бъде един от основните участници в първи панел,,От намерения към действия (дебат по политики)“ на предстоящия  XI национален Фарма форум на списание ,,Мениджър“, който ще се проведе на 27 февруари в Sofia Balkan Palace.

- От година на година, проблемът с липсата на лекарства сякаш все повече се задълбочава - не само у нас, а и в цяла Европа. Как стана така, че тази криза се превърна в системна?

- Недостигът на лекарства е явление, което се среща не само в нашата страна, но и в цяла Европа, както правилно отбелязахте. Причините могат да бъдат производствени, във веригите на доставки, законодателни и др. В зависимост от това коя причина в каква степен е застъпена, имаме различна тежест на проблема. Ясно е, че например затруднения в производството ще се отразят на всички държави, които ползват съответния продукт, но най-вече на тези, където това лекарство няма алтернатива.

И тук стигаме до друг основен фактор за недостига у нас - законодателството в областта на лекарствената политика в България. То е причина за оттеглянето от пазара в страната ни на много лекарства - тенденция, която се задълбочава все повече и води до това, че остава само един продукт от определен вид или, още по-лошо, нито един. От друга страна, при достатъчен внос на определено лекарство, пациенти в България остават без терапия, тъй като част от количествата се реекспортират. Много е хубаво да се правят анализи и трябва да се правят, но в здравеопазването, ако тези анализи не се правят от компетентни хора, без популистки уклон, 2+2 вместо очакваното 4, може да стане -2 в бъдеще.

- Какви мерки могат бързо и трайно да решат този проблем? Кои от замислените политики и законодателни промени ще имат реален оздравителен ефект?

- Имаме спешна нужда от поправка на съответната нормативна уредба, иначе проблемът с недостига на лекарства на българския пазар ще се влошава все повече. Доколко това ще стане бързо – не съм оптимист. Стартиралата дигитализация в сектора е път в правилната посока, тъй като ще се кумулират данни, които да помогнат за вземане на по-адекватни решения, което обаче, също изисква време. 

- Какви са препоръките на фармацевтите за подобряване на лекарствоснабдяването? И вслушват ли се в тях хората, от които зависи приемането и прилагането на решения?

- БФС многократно е излизал със становища с предложения по въпроса, но без особен резултат. Многократно сме казвали, че влизат лекарства в страната и те директно се реекспортират, без изобщо да стигат до българския пациент, което е една от причините за недостиг. Както видяхме временното спиране на износа на антидиабетни лекарствени продукти и електронното им предписване доведе до изчистване на недостига на инсулини. Но това е една група. А всички други? Много е важно да се взема предвид мнението на тези, които ежедневно се сблъскват с проблема. Ситуацията, погледната от кабинета на държавната администрация, е доста различна от ситуацията в аптеката, без значение дали е болнична, или от открит тип, където фармацевтите не могат да отпуснат предписаното лекарство просто, защото него го няма по една или друга причина в страната.

XI национален Фарма форум на списание Мениджър ще се проведе на 27 февруари от 9.30 часа в Sofia Balkan Palace. Достъпът е безплатен срещу предварителна регистрация за присъствие в залата, която можете да направите тук.  
 

Основен партньор е АбВи България

Събитието се осъществява с подкрепата на: Astra Zenecanovo nordiskNovartisNatur Produkt. 

Институционален партньор е: Български фармацевтичен съюз, Dutch Bulgarian Business Association

Медийни партньори на форума: БНТdir.bgMedical Newsportalnapacienta.bg

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Велина Григорова: Без спешни законови промени проблемът с недостига на лекарства ще се влошава
Практикер отвори третия си хипермаркет в София

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ