Фондовият пазар пренебрегна дълговите проблеми на САЩ

Фондовият пазар пренебрегна дълговите проблеми на САЩ

Фондовият пазар пренебрегна дълговите проблеми на САЩ

Уолстрийт покори новите си рекорди въпреки рисковете пред икономиката, когато федералното правителство на САЩ отново се сблъска с проблема на тавана на дълга и прекратяването на работа на някои агенции. Това не се случва за първи път и очакванията са, че политиците рано или късно ще достигнат до консенсус за дълга и федералните агенции отново ще работят нормално. Възможно е да отнеме повече време, отколкото инвеститорите са склонни да толерират.

Предишните два пъти на спиране на работата на агенциите са били през 1996 и 2013 г., като това е станало съответно за 21 и 16 дни. Едва ли, обаче, ще се стигне до спиране на плащанията по краткосрочните облигации на САЩ, но е възможно да продължат разпродажбите на долари и на държавните ценни книжа, които се наблюдават през последната една седмица.

Фондовият пазар досега не е бил засегнат съществено при спирането на работата на агенциите. Основният индекс S&P 500 се покачи над равнището от 2800 пункта след 1% ръст за седмицата. Финансовият сектор се покачи, въпреки противоречивата реакция на добрите резултати на Goldman Sachs за миналото тримесечие.

Акциите на General Electric станаха най-губещата позиция сред големите компании в седмицата преди публикуването на отчета на конгломерата. Те паднаха с 14% след опасенията за необходимостта да се продават акции от компанията или да се намали отново дивидентите.

Европейските пазари не изостанаха от покачването в САЩ. Германският индекс DAX добави почти 2%, поради очакванията за формиране на ново правителство в страната. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ