9 признака, че си имате вземане-даване с емоционален манипулатор

9 признака, че си имате вземане-даване с емоционален манипулатор

9 признака, че си имате вземане-даване с емоционален манипулатор

Всички знаем какво е чувството да бъдем емоционално манипулирани. Това може да бъде изключително ефективно. Ето защо някои безскрупулни индивиди имат навика да го правят наистина често, пише Business Insider.

Преди няколко години Facebook, със сътрудничеството на изследователи от Корнел и Калифорнийския университет, проведоха експеримент, в който умишлено си играеха с емоциите на 689 хил. потребители. Техният новинарски поток (news feed) в социалната мрежа бе преработен така, че някои от хората да виждат само негативни истории, докато другите – само положителни.

Естествено, когато потребителите решават да публикуват свой собствен ъпдейт, той до голяма степен е бил повлиян от настроението на постовете, които са видели преди това.

Facebook отнесе множество критики заради експеримента, тъй като никой от „участниците“ не е дал своето съгласие да се включи. Може би по-плашещото в случая обаче е как измамата на социалната мрежа показва колко лесно могат да се манипулират емоциите на хората.

В края на краищата – ако Facebook може да манипулира емоциите ви, просто като промени вашия новинарски поток, какво остава за истински, живот човек, който познава всички ваши слаби страни. Умелият емоционален манипулатор може да унищожи вашето самочувствие и да ви накара да се усъмните в здравия ви разум.

Именно поради простата причина, че емоционалните манипулатори могат да бъдат толкова разрушителни, е важно да можем да ги разпознаваме отрано. Не е толкова лесно, колкото вероятно предполагате, тъй като този тип хора са наистина опитни. Те започват с дребни манипулации и постепенно вдигат залозите – толкова бавно, че въобще не осъзнавате какво се случва.

За щастие, ако знаете за кои признаци да гледате, ще успеете да откроите емоционалния манипулатор с лекота.

Те подкопават възприятията ви за реалност

Емоционалните манипулатори са опитни лъжци. Те настояват, че даден инцидент не се е случил (въпреки че реално се е), че не са изрекли нещо (макар и да са). Проблемът е, че са толкова добри, че вие започвате да се усъмнявате в здравия си разум. Ако настояваш, че онова, което е причинило проблема, всъщност е само в твоето въображение, можеш по изключително лесен начин да се измъкнеш от дадена неприятност.

Действията им не съответстват на думите

Емоционалните манипулатори ще ви кажат онова, което искате да чуете. Техните действия обаче говорят друго. Ще заявят, че ви подкрепят, но когато настане времето да удържат на думата си, ще започнат да се държат така, сякаш вашите молби са крайно неразумни. Казват ви колко щастливи са от факта, че ви познават, а след това се държат с вас, сякаш сте тяхно бреме.  Това просто е още един начин, по който подкопават възприятията ви за реалност. Емоционалният манипулатор оформя възприятията ви така, както го устройва.

Истински експерти са в това да ви накарат да се почувствате виновни

Емоционалните манипулатори използват чувството ви вина в своя полза. Ако споменете нещо, което ви тревожи, те ще ви накарат да се почувствате виновни, че сте повдигнали темата. Ако не го направите, ще ви обвинят, че криете нещата в себе си. Когато си имате вземане-даване с емоционални манипулатори, всичко, което правите, е погрешно. Без значение какви проблеми имате помежду си, те са по ваша вина.

Изпълняват ролята на жертвата

Емоционалните манипулатори никога не носят вина. Без значение какво са направили (или не) – вината е на някой друг. Друг ги е накарал да го направят и това обикновено сте вие. Ако се ядосате или разстроите, отново вие сте виновни заради вашите неразумни очаквания. Ако те се ядосат, вие сте виновни, защото сте ги разстроили. Емоционалните манипулатори не поемат вина за абсолютно нищо.

Изказването „твърде много, твърде скоро“ важи в пълна сила за тях

Без значение дали става за лична или бизнес връзка, емоционалните манипулатори винаги пропускат няколко стъпки от естественото развитие на нещата. Те споделят твърде много, твърде скоро, и очакват същото от вас. Изкарват се уязвими и чувствителни, но всичко това е измама. По този начин те ви карат да се почувствате „специални“, тъй като сте влезли в техния вътрешен кръг. Но има и още нещо. С подобно поведение емоционалните манипулатори ви карат да започнете да ги съжалявате и да се чувствате отговорни за техните чувства.

Те са емоционална черна дупка

Без значение какво чувстват, емоционалните манипулатори успяват да засмучат всички около себе си в тези свои емоции. Ако са в лошо настроение, всеки наоколо го разбира. Това обаче не е най-лошата част. Емоционалните манипулатори са толкова добри в поведението си, че не само, че всеки „знае“ какво е настроението им, но и всеки започва да го „изпитва“. Създават тенденция да карат хората да изпитват отговорност за настроението на манипулатора и да се чувстват длъжни да го оправят.

Изразяват готовност да помогнат, но след това се държат като мъченици

Първоначалната готовност да ви помогнат бързо приема облика на тежки въздишки, пъшкания и мрънкания за проблемите, които сте им създали. Ако се опитате да им изтъкнете това поведение, те ще обърнат думите ви против вас и ще ви нарекат параноици. Целта им? Да ви накарат да се чувствате виновни, длъжни и дори може би луди.

При тях винаги е по зле

Без значение какви са вашите проблеми, тези на емоционалните манипулатори винаги са по-лоши. Те подкопават възможността ви да се оплачете, като ви припомнят постоянно, че техните неприятности са по-големи. Посланието? Нямате причина да се оплаквате, затова просто замълчете.

Знаят всички ваши слаби страни и не се колебаят да ги използват

Притеснявате се за теглото си? Ще започнат да коментират какво ядете или начина, по който дрехите ви стоят. Тревожите се за предстояща презентация? Ще ви изтъкнат колко страшни или неприятни са посетителите. Напълно наясно са с вашите емоции. Те обаче не използват това знание, за да ви накарат да се почувствате по-добре, а за да ви манипулират.

Как да се преборим с манипулатора?

Емоционалните манипулатори ви влудяват, защото тяхното поведение е наистина ирационално. Защо тогава позволявате на подобни хора да очернят живота ви?

Не се опитвайте да победите емоционалния манипулатор в собствената му игра. Дистанцирайте се от него емоционално. Подходете към този човек така, сякаш е научен проект. Не е нужно да откликвате на емоционалния хаос – само на фактите.

За да поддържате емоционална дистанция обаче, трябва да сте наясно какво реално се случва около вас. Не можете да попречите на някого да си играе с вас, ако не знаете кога това се случва. Понякога се налага да спрете за миг и да помислите, преди да решите кой е верният път напред. Няма проблеми, не се притеснявайте да го направите.

Повечето хора си мислят, че не могат да контролират този хаос, тъй като работят или живеят с този човек. Това обаче не е така. Веднъж щом разпознаете манипулатора, ще видите, че поведението му е предсказуемо и много по-лесно за разбиране. Когато си имате вземане-даване с него, ще започнете да разсъждавате по-рационално. Ще съумеете да поставите необходимите граници между него и вас. Но трябва да го правите целенасочено.

Ако се оставите на естествения ход на нещата, ще бъдете въвличани постоянно в трудни разговори. Ако поставите границите и решите кога и къде ще контактувате с този труден човек, ще имате много по-голям контрол над хаоса. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ