Четири житейски трика, които ще ви направят по-щастливи

Четири житейски трика, които ще ви направят по-щастливи

Защо приливите на щастие, които получаваме, когато животът ни се подобрява отминават така бързо - независимо дали сме започнали да се храним здравословно, получили сме повишение или сме се омъжили/оженили за любовта на живота си? Отговорът е т.нар. "хедонична адаптация" - явление, при което бързо свикваме с по-добрите условия, обясняват от изданието Psychology Today, цитирани от Обекти.

Последни проучвания сочат четири стратегии, които могат да ни помогнат да не привикваме така бързо с щастието. Ето какви са те:

Откажете се от нещо, което обичате

Ако прекарате известно време без любимата си храна или дейност, това ще ви помогне да й се насладите повече, сочи изследване на психолози. "Трябва отвреме навреме да си възвръщаме целомъдрието," казва Джорди Куойдбах, един от авторите на изследването. Той препоръчва стратегия на временно лишаване, за да оценим отново всичко, което обичаме - от шоколада до секса.

Припомнете си живота без онова, което имате днес

Понеже сме склонни да приемаме всичко за даденост, полезно е да си представим живота без дадено подобрение. В книгата си "Митовете на щастието", Соня Любомирски съветва да направим една крачка напред: да се опитаме да поживеем така, както по времето, когато сме били гладни студенти или преди да се запознаем с любимия си човек. Ще оценим благоприятната си съдба много повече.

Направете си почивка

Когато прекъснете едно приятно занимание за минута или повече това го прави още по-приятно - паузата ни изкарва от привикването с преживяването. Това важи всичко - от масажа до любимото ни телевизионно предаване. Опитайте да направите няколко кратки екскурзии вместо една дълга, съветва Куойдбах, тъй че да нямате време да привикнете с ваканционния начин на живот.

Бъдете любители

Нови изследвания показват, че ако се смятате за експерт в нещо - от изисканите вечери до пътуванията - му се наслаждавате по-малко. Не се взимайте твърде насериозно, предлага Куойдбах. Претръпналото и преситено отношение към виното например, може да ви съсипе дори и най-фините реколти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ