Малко известни факти за яйцето

Малко известни факти за яйцето

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най-универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. Освен, че е универсален продукт, то е и много полезно за консумация, но и за външно приложение. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти.

Следват няколко малко известни факти за яйцето, представени от foodpanda:

  • Жълтъците съдържат В-комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки.
  • Яйцата се проверяват за дефекти, чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване.
  • Може да разберете дали едно яйце е добре сварено като го завъртите. Ако се върти без колебание то е твърдо сварено.
  • Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене, белтъкът остане наситено бял, значи е по- старо.
  • Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.
  • Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор.
  • Китай произвежда 40% от яйцата в света.
  • Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките.
  • Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна.
  • Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ