Ментата разхлажда. Но, защо?

Ментата разхлажда. Но, защо?

Съвчете парче ментова дъвка и след това изпийте нещо. Изведнъж се разхлаждате. Защо е така?

Това се нарича термична илюзия, при която сензорните рецептори са заблудени от различни стимули. В основата на ментовите храни и добавки е протеин, наречен преходен рецепторен потенциален катион (TRPM8), който се експресира в сензорни неврони. TRPM8 е йонен канал, вид протеин, който регулира движението на йони през мембраните на клетките. Точно както само определени ключове могат да отворят брава на врата, само определени стимуланти могат да отворят йонния канал и да получат достъп до клетката.

Това променя електрическия заряд вътре в неврона и информацията, която се изпраща от неврона към централната нервна система, което в крайна сметка води до възприемане на студ, според проучване на foodpanda. TRPM8 обаче не реагира само на студени температури.

Активира се в присъствието на ментол, восъчно, кристално органично съединение, намиращо се в мента и други ментови масла. Дълго време в устата може да остане малко ментол и сензорните неврони ще останат чувствителни. Пиенето на нещо студено или дори поемането на голям полъх на прохладен въздух ще накара невроните отново да се запалят и да усещате студ. Дори топла напитка ще ви се стори странно хладна и освежаваща.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ