Животното, жертва на най-голям трафик в света

Животното, жертва на най-голям трафик в света

Животното, жертва на най-голям трафик в света

Панголин или люспеник е животното, което е жертва на най-голям трафик в света, алармират учени, цитирани от Би Би Си. 

Панголините са уникални плацентни бозайници, покрити с броня от кератинови люспи, наподобявщи шишарка от смърч. Люспите им са много търсени в Азия, защото се използват в китайската традиционна медицина, въпреки че се смята, че реално няма медицински ползи от употребата им. Освен това месото на тези животни е считано за деликатес. В някои държави могат да бъдат видени малки такива, сготвени с яхния. 

Тази седмица властите в Малайзия са иззели над 27 тона убити панголини на стойност най-малко 1,6 млн. британски лири. Това е била най-голямата операция, свързана с този вид животни до момента. 

Организацията за наблюдение на дивия живот Traffic заяви, че полицията в Малайзия е открила две големи съоръжения за обработка на панголини, в които е имало хиляди кутии с месо. Операцията е била проведена в източния щат Сабах. 

Това се случва дни след като пратки от общо 10 тона панголини са били заловени във Виетнам, Хонконг и Уганда.

Учени алармират, че състоянието на тези животни изглежда мрачно. Изследователите нямат представа колко такива са останали живи в дивата природа.

Стюарт Никсън, който работи съвместно със Службата за опазване на дивата природа на Уганда и Фондът за носорозите на Уганда, коментира, че панголините вече се срещат толкова рядко в дивата природа, че няма достатъчно данни да се даде сериозен отчет колко от тях са останали. В момента се провежда изследване и наблюдение над гигантските люспеници в Уганда, което е първата стъпка към определяне на укреплението им. 

"Този вид буквално се заличава, той се унищожава из Централна Африка, няма съмнение в това", коментира Никсън. "Да се опитваме да ангажираме хората и да ги накараме да ги е грижа за него наистина е първата стъпка в насока да го спасим", добавя той. Никсън е член на програмата за работа на терен в Африка на зоопарка в Честър, Великобритания. 

Той добавя, че поведението на този вид животни не е наблюдавано и записвано досега. "Знаем толкова малко за този вид, почти всичко, което събираме от записи на камери тази година като поведение за нас е изцяло нещо ново", посочи още той пред BBC News. 

Понякога наричани люспести предводители, панголините са единствените бозайници в света, покрити със защитни люспи. Люспите им са изградени от кератин - същия материал, който се открива в човешките нокти. 

Те лепят мравки и термити с дългите си лепкави езици. В Африка има четири вида - африканският панголин с бял корем, гигантският земен панголин, земният панголин и този с черен корем. Най-големият е гигантският. Той живее в дъждовните гори и тревните площи на екваториална Африка. Размерите му достигат до дължина от 1,8 метра и тегло от около 34 кг. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ