Как да си сварим великденските яйца?

Как да си сварим великденските яйца?

Има няколко задължителни тънкости, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден. Първо, е необходимо да се избере подходящ съд. Температурата и минутите също са от значение, съветват професионалистите от „Готвач бг”.

Огромните тенджери не са препоръчителни, защото в тях, яйцата при варене лесно могат да се ударят едно в друго и да се напукат. Ето защо, в зависимост от броя на яйцата подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно в друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежа или друга метална кошница. Това ще ги предпази от ударите на високата температура на водата.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда. Добри резултати дават практиката да се добави щипка сол, тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Температурата на варене също е от значение. Най-хубаво яйцата се варят на тих огън. Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече, нито по-малко от 8 минути на котлона след завиране. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата. Белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става като ги сложите няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ