Началото на пицата (из "Книга за началата")

Началото на пицата (из Книга за началата)

Незаквасеният хляб се прави от векове. Исторически документи свидетелстват, че древните египтяни, гърци и римляни са приготвяли вид плоски питки без мая, върху които поставяли зеленчуци. Но за създател на първообраза на съвременната пица се смята собственикът на неаполитански ресторант Рафаеле Еспозито. Неговата „Маргарита”, превърнала се в задължителната класика на всяка уважаваща се пицария днес е била тестена питка с доматен сос, моцарела и босилек, чиито червен, зелен и бял цвят повтарят цветовете на италианското знаме. Той я приготва за първи път в чест на посещението на кралица Маргарита в Неапол през 1889 г.

Дженаро Ломбарди отворил първата пицария в САЩ на Спинг Стрийт в Ню Йорк през 1905 г. Чигагската дебела пица се приписва едновременно на двама души - тексаският бизнесмен Айк Сюъл и Рик Рикардо, който отворил през 1943 г. „Пицария Уно”и предлагал в нея новата разновидност.

Из "Книга за началата". Книгата може да бъде поръчана от електронния магазин на сп. Мениджър - тук. Специално за вас тя е на промоционална цена от 6 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доналд Тръмп обяви прекратяване на огъня между Израел и Иран, Тел Авив съобщи за нов обстрел
„Целите са постигнати“: Израел се съгласи на прекратяване на огъня с Иран
Иран изстреля ракети по американска военновъздушна база в Катар, чути са експлозии над Доха
Сентену, ЕЦБ: Икономиката на еврозоната се нуждае от повече стимули от централната банка
Ройтерс: Компанията DeepSeek помага на китайските военни и шпиони, заобиколя контрола на САЩ върху износа
Светът на парите: Германия и Италия обмислят репатриране на златните си резерви от Ню Йорк
ПП свиква Изпълнителен съвет заради напускането на двама районни кметове на София
Времето: Жълт код за високи температури е в сила в 22 области в страната