Началото на пицата (из "Книга за началата")
Незаквасеният хляб се прави от векове. Исторически документи свидетелстват, че древните египтяни, гърци и римляни са приготвяли вид плоски питки без мая, върху които поставяли зеленчуци. Но за създател на първообраза на съвременната пица се смята собственикът на неаполитански ресторант Рафаеле Еспозито. Неговата „Маргарита”, превърнала се в задължителната класика на всяка уважаваща се пицария днес е била тестена питка с доматен сос, моцарела и босилек, чиито червен, зелен и бял цвят повтарят цветовете на италианското знаме. Той я приготва за първи път в чест на посещението на кралица Маргарита в Неапол през 1889 г.
Дженаро Ломбарди отворил първата пицария в САЩ на Спинг Стрийт в Ню Йорк през 1905 г. Чигагската дебела пица се приписва едновременно на двама души - тексаският бизнесмен Айк Сюъл и Рик Рикардо, който отворил през 1943 г. „Пицария Уно”и предлагал в нея новата разновидност.
Из "Книга за началата". Книгата може да бъде поръчана от електронния магазин на сп. Мениджър - тук. Специално за вас тя е на промоционална цена от 6 лв.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.