Прототипът на Квазимодо е бил каменоделец в парижката "Света Богородица"

Прототипът на Квазимодо е бил каменоделец в парижката Света Богородица

Архиварят на известната лондонска галерия "Тейт" намери документи, където е споменат евентуалният прототип на гърбавия знънар Квазимодо, главния герой от романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".

Докато разчиства документите в хранилището, Ейдриън Глю се натъква на 7-томна ръкописна биография на британския скулптор Хенри Сибсън, който през 20-те години на 19-и век работи по реставрацията на парижкия храм "Света Богородица".

Скулпторът разказва за каменоделец на име Траян, приятен и общителен човек, чийто шеф бил гърбав, уродлив и саможив. Сибсън не си спомня името на този човек и по-нататък в записките си го нарича мистър Гърбавия, като уточнява, че това е прякорът му сред каменоделците.  

Музейният служител съпоставя времето, за което разказва скулпторът, и времето, по което Юго пише романа си. Те съвпадат. Освен това е известно, че писателят проявява много голям интерес към реставрацията на църквата и е напълно вероятно да е познавал каменоделците. 

За да намери още доказателства, че това е прототипът на Квазимодо, Глю отива в Париж и търси в архива списъка на занаятчиите, които са работили във френската столица в началото на 30-те години на 19 век. В списъка намира скулптор на име Тражен (Траян). Според документите той е живял в Сен-Жермен-де-Пре, където живее и Юго, докато пише "Парижката Света Богородица".

Шон Хенд, професор по френска литература в университета Уорик, смята, че тази версия за прототип на Квазимодо е напълно възможна. "Това е удивително откритие. Ако Юго е бил вдъхновен от каменоделец в "Света Богородица", трябва да сме му признателни как изкусно е претворил действителни събития в удивителна литература", казва професорът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ