Майсторският маркетинг ход на Бионсе

Майсторският маркетинг ход на Бионсе

Майсторският маркетинг ход на Бионсе

Тази седмица интернет гъмжи от добри новини за тези, които не са успели да спечелят билети за световното турне "Renaissance" на Бионсе с 56 концерта това лято. Филм, документиращ турнето, ще излезе по кината на 1 декември, обяви певицата в Instagram. Това, разбира се, е страхотна новина за феноветена музикалната икона. Но това е и брилянтен ход от страна на музиканта, изтъкнаха бизнес експерти.

Наскоро приключилото турне генерира 4,5 милиарда долара за икономиката на САЩ, а се съобщава, че Бионсе лично е направила около половин милиард. Продажбата на билети, за да я видите на екрана – и по-късно вероятно продажбата на филма на други платформи – би трябвало да допринесе значително за това привличане. Тази способност да извлича максимална печалба от упоритата си работа показва, че Бионсе не е просто удивително талантлива изпълнителка, но и една от най-умните бизнесдами в света. Това също е модел, от който останалите предприемачи трябва да се поучат.

Голям талант, по-голям бизнес

Превръщането на лично изпълнение в екранно съдържание не е нов ход за Бионсе или нейните колеги поп икони. "Певицата вече е издавала концертни филми, документални филми и екстравагантни колекции от музикални видеоклипове чрез DVD (I Am...Yours, 2009), HBO (Life Is but a Dream, 2013 и Lemonade, 2016) и услугата за стрийминг на Netflix (Homecoming , 2019 г.)", отбелязва The New York Times.

Тейлър Суифт следва подобна игра (с добавеното забавление от малка привличаща вниманието драма за отношенията преди премиерата на новия й филм през октомври).

Този път, вместо да отиде направо към стриймър, Бионсе продаде на търг новия си концертен филм на AMC Theaters за неразкрита сума. Източници казаха на Variety, че ще включва акценти от турнето и кадри зад кулисите на подготовката и изпълненията. Трейлърът представя кадри на певицата, която репетира с дъщеря си Блу Айви, която се появи на турнето. Намалението на Бионсе от брутните приходи на филма вероятно ще бъде 50 процента, добавя Variety.

Но това не е краят на плановете на Queen B за печелене на пари от наскоро приключилото й турне. След пускането на филма в кината, Бионсе вероятно ще го продаде на платформи за стрийминг и дори на създателите на видеоигри, а шумът около филма вероятно ще увеличи стриймванията и изтеглянията на албуми, казаха експерти от медийната индустрия пред Insider.

"Те чудесно се пренасят на малкия екран, след като са били пуснати в киносалоните. Страхотно е за киносалоните; страхотно е за артиста", каза Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор на Comscore, за сайта по отношение на подобни проекти, добавяйки: "Става дума за ефекта на ореола, който може да има". 

Уроци за повече предприемачи 

Всичко това е завладяващо за членовете на Beyhive и медийните лица, но тук има и уроци за собствениците на по-малък бизнес. Следващото ви творение, за разлика от турнето на "Renaissance", вероятно няма да генерира толкова икономическа активност, колкото цялата Олимпиада в Пекин. Но това не означава, че не можете да извлечете максималната стойност от всичко, което сте донесли на света.

Можете ли да използвате знанията, които сте придобили при стартирането на вашия бизнес в онлайн курс? Може ли вашата ферма/кафене/галерия да поеме второстепенна роля като място за събития или фон за снимки или филмови снимки? Ежедневната ви работа би ли се превърнала в съдържание в социалните медии, което може да ви донесе допълнителни приходи? Продавате ли цялата стока, която можете да бъдете?

Всички успешни предприемачи търсят начини да извлекат максимална печалба от упоритата си работа. Бионсе може да е невероятно богата световна музикална икона, но последният й филмов договор доказва, че тя не е изключение от този принцип. Всъщност тя е може би един от най-умните практици да не оставят нито един излишен долар на масата – и вдъхновение за предприемачите да търсят още по-усилено начини за генериране на допълнителни потоци от приходи от това, което създават. 

Източник: Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                    

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ