Предубени към новото, слепи за нови заплахи

Предубени към новото, слепи за нови заплахи

Предубени към новото, слепи за нови заплахи

Съществува военен афоризъм, който гласи че генералите винаги водят последната си война. Естествена човешка склонност е да се съсредоточаваме върху видовете заплахи, с които сме свикнали, и да омаловажаваме вероятността за нов вид атаки.

Разбира се, нови заплахи могат да се появят навсякъде и по всяко време. Наемен убиец убива бившия японски министър-председател Шиндзо Абе с импровизирано огнестрелно оръжие в страна, която до голяма степен не познава насилието. Десетки случаи на „Хавайски синдром“ - здравословно състояние, за което някои предполагат, че е причинено от насочени енергийни или микровълнови оръжия - остават необяснени. Освен ако не сте почитатели на научната фантастика или не сте обсебени от шпионски романи, тези видове атаки не са на първо място в съзнанието ви, когато предвиждате опасностите, които ви дебнат.

Новаторството не е присъщо само на „добрите“. Тези, които се стремят да причинят вреда, са също толкова способни да генерират творчески идеи, колкото и всички останали.

Тогава защо хората са склонни да отхвърлят тези видове нови заплахи, ставайки по-уязвими по този начн? Това, което социолозите наричат "пристрастие към оригиналното", дава представа защо е толкова лесно да забравим, че противниците могат да разработват нови тактики в преследване на своите злонамерени цели.

Какво прави една нова заплаха лесна за пропускане?

Въпреки че много хора заявяват желание за новости и свежи идеи, проучванията показват, че повечето от тях са изненадващо резистентни към новаторско мислене.

Хората често предпочитат познатото. Можете да се убедите в това като проследите популярността на вариантите за развлечение като деветия филм "Бързи и яростни" или последното предложение на филмовата вселена на Марвел. Джаджите често се обозначават с номера на модели - спомнете си iPhone 13 - подчертавайки, че те са повторение на познатото. А хората са склонни да грешат, когато оценяват най-новите идеи.

Подобни предразсъдъци може би са послужили на човечеството в хода на еволюцията, ограничавайки склонността им да грабнат непознат плод или да се втурнат в зловеща, току-що открита пещера. Въпреки че в много случаи е полезно, пристрастието към оригиналното има тревожни последици, когато е свързано с пропускане на нов вид заплахи. Ето как може да се случи това.

Като начало, новите идеи по дефиниция са трудни за оценяване от хората въз основа на предишен опит. Един куршум например причинява рана. Но едно ново оръжие може да не оставя толкова ясен индикатор за вреда. Въздействието на новите идеи може да бъде по-трудно забележимо и затова по-лесно да бъде отхвърлено.

Оценяването на нови идеи също така може да изисква по-големи когнитивни способности. Много повече неща трябва да се разберат около нова или дори теоретична технология като микровълново оръжие в сравнение с добре познато взривно съединение.

И тъй като една нова заплаха по дефиниция е неизвестна, никой не сканира хоризонта специално за нея. Преди терористичните атаки на 11 септември имаше по-малко контролни пунктове за сигурност. Преди покушението на Шиндзо Абе, повечето хора от неговото обкръжение не са проверявали за самоделни оръжия, тъй като в Япония е имало малко огнестрелни оръжия и самоделните оръжия често са били отхвърляни като реална заплаха.

Съществуват и социални или междуличностни причини за игнориране или пропускане на оригинални идеи. Свежите идеи често застрашават статуквото и могат да поставят някои хора в неравностойно положение. Помислете за компания за сигурност, която продава бронирани стъкла. Ако материализацията на новата заплаха може да премине през стъклото, тази компания може да не иска да информира другите, че продуктът ѝ е с ограничена употреба срещу нея. Хората може да предпочетат да оставят настрана риска от нова заплаха, за да защитят сегашния си начин на работа.

Финално, може да е неудобно или смущаващо да обсъждате нови идеи и вижданията си за тях. Един изследовател може да не желае да пише за Хавайския синдром поради опасения да не загуби доверие, ако схващането му за това, което се случва се окаже погрешно. Грешката може да се отрази представата ви за самите вас, както и за това как ви виждат другите, а това е по-често срещано при новите идеи именно, защото за тях се знае по-малко.

През призмата на пристрастията към оригиналността

Поради всички тези причини хората често имат нисък имунитет спрямо нови заплахи, въпреки че тези заплахи имат потенциала да нанесат големи вреди. Как работещите в правоприлагащите органи и в по-широката сфера на националната сигурност могат да се предпазят от предубеждението за оригиналност, като същевременно работят по предпазване от вече съществущите заплахи? Работата в областта на организационната психология и дизайнерското мислене предлага няколко потенциални начина за подпомагане на разчупването на естествените тенденции към предвидимото.

  • Подкрепа на климат, който търси творчески решения.
  • Насърчаване на лидерство, което подкрепя гледане на нещата от нов ъгъл.
  • Търсене на разнообразие от експертни познания и различни начини за формулиране и справяне с проблемите.
  • Провеждане на дискусии след предприемане на действия, при които е пропусната нова заплаха и правене на промени за отстраняване на слабостите.

Тези идеи са насочени по-специално към организациите и хората, които се фокусират върху противодействието на насилствения екстремизъм. Но те дават някои насоки за всеки друг, който също иска да работи върху когнитивното сляпо петно, създадено от предубеждението за оригиналност.

И не забравяйте, че е важно да не отъждествявате новостта с опасността. Новите идеи може да са скучни и с право да бъдат отхвърлени. Те могат да бъдат и първи стъпки към невероятни иновации, които трябва да бъдат преследвани. В много отношения неуспехът да се справим с пристрастието към оригиналното може да ни струва много скъпо.

Източник: The Conversation

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ