Два нови острова се появиха в Червено море

Два нови острова с вулканичен произход са се родили в Червено море, в йеменския архипелаг Зубаир.Те са резултат от вулканични изригвания през 2011 и 2013 г., пише Nature Communications.

Механизмът, по който се образуват вулканичните острови, особено тези, които се формират около средно-океанските хребети, засега е слабо познат на учените.

Още по-рядко се случва геолозите да наблюдават раждането на такива острови в почти реално време. Двата нови острова са били формирани в началната фаза на изригване и са били „подхранени” от магмата, запълваща разломите в земната кора.

Учените моделирали деформацията на кората на съседните острови и стигнали до заключението, че дължината на разломите може да достигне десетки километри, дори повече, отколкото размерите на новите острови предполагат.

В същото време геолозите съобщават, че от 2013 година двата острова непрекъснато се разрушават заради ерозията от вятъра и водата.

Според данните архипелагът Зубаир вероятно е част от неизвестна досега зона на вулканична активност. Това се потвърждава от регистрираните множество локални трусове в района на Червено море – такава сеизмична картина обикновено съпътства интрузията на магма.  

През март тази година в южната част на Тихия океан също се появи нов остров след изригването на подводен вулкан. Островът е на 45 км от столицата на Тонга - Нукуалофа. През ноември 2013 г. отново подводен вулкан създаде остров в японския архипелаг Огасавара, който се сля по-късно с близкия Нисиносима.

Вижте видеото как се ражда остров.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ