Страхове за еврото

Страхове за еврото

Страхове за еврото

Страховете за бъдещето на еврото помогнаха глобалните пазари да изпаднат в хаос, след като котировките на акциите по цял свят реагираха на възможността за разпадане на еврозоната, защото няколко нейни членове могат да изпаднат в несъстоятелност заради дълговете си, пише британският вестник „Индипендънт”.

„Ще оцелее ли еврото?” е въпрос, който преди две години би звучал безобразно. Всеки, който намекнеше, че еврозоната е фатално дефектна, получаваше етикет „еврофоб”, мразещ Европейския съюз, не само общата му валута.

Защото еврото изглеждаше успешно. След известни колебания то се установи като основна валута, а на Стария континент улесняваше хората в пътуванията им и търговията. Нещо повече, приемането на еврото изглежда даде по-голяма стабилност на държави, които преди имаха по-слаби валути като Италия и Испания, понижавайки техните лихви и стимулирайки икономическия ръст.

Глобалната рецесия промени всичко, като извади наяве структурните проблеми в европейската икономика. Един от тях бе, че страните, които се радваха на най-силен бум благодарение на възходящите цени на имотите, се оказаха тези, които понесоха най-голям удар. Щеше да е по-добре, ако Испания и Ирландия можеха да окажат по-силен натиск над бурния ръст чрез повишаване на лихвите.

Друг проблем бе, че Германия бе принудена да ограничи вътрешното потребление, вместо да помогне на растежа, купувайки продуктите на останалите държави.

А най-сериозният проблем се оказа това, че правителствата на някои от по-слабите страни получиха възможност да увеличат дефицитите си, финансирани от ниските разходи за получаване на заеми в евро. Резкият стопански ръст, на който се радваха те, прикриваше липсата на фискална дисциплина.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември