В преследване на съвършенството

В преследване на съвършенството

Вероятно сте подложени на не малко напрежение в работата. Бизнес средата става все по-забърза и по-взискателна. В тези условия е напълно естествено да искате да дадете най-доброто от себе си. Но стремежът да бъдете перфектни може да навреди на психичното ви здраве и благополучие. Този стремеж може дори да доведе до депресия, тревожност, изолация и самота.

Ако преследвате съвършенството, не сте сами. Търсенето на перфекционизъм се е увеличило сред всички възрастови групи през последните 25 години във всички възрастови групи, сочи проучване сред над 41 000 души, публикувано в Psychological Bulletin. Изследователите предполагат, че това се дължи на въздействието на социалните мрежи и всички сравнения, които правим с другите, както и нашата все по-конкурентна работна среда.

Но дори перфекционизмът да нараства, има начини да го управлявате и да избегнете негативните му ефекти. Ето как можете да преодолеете стремежа към съвършенство и  негативните последици, които създава.

Негативните последствия от перфекционизма

За да се справите с перфекционизма, трябва да разберете неговия диапазон от въздействия. Важно е да се отбележи, че има здравословен подход към търсенето на съвършенството. Това обикновено се нарича перфекционизъм на „личните стремежи“ от изследователите и се характеризира с високи стандарти, добросъвестност, самочувствие и по-ниски нива на депресия.

От друга страна, негативният перфекционизъм е резултат от нереално високи стандарти и силно критични оценки за нас самите. Негативният перфекционизъм обикновено включва от една страна чувството, че трябва да сте безгрешни, а от друга, че никога не отговаряте на всички изисквания.

Изследванията показват, че подвластните на негативния перфекционизъм хора са склонни да вярват, че нещата са извън техен контрол, както и да имат силна нужда от одобрението другите и да се страхувате от негативните оценки от тях. Негативният перфекционизъм също така може да ви кара да имате чувството, че сте се провалили, въпреки че останалите не биха се съгласили с това.

Изследователи от Обединеното кралство са открили, че негативният перфекционизъм може дори да намали дълголетието ви. Освен че е силно свързан с депресията, перфекционизмът е свързан и с хранителни разстройства, тревожност и шизофрения.

Перфекционизмът също може да ви накара да се чувствате демотивирани, защото не сте сигурни, че работата ви някога ще бъде достатъчно добра. По този начин перфекционизмът може да бъде инструмент за саботаж на самите вас.

Признаците на перфекционизма

Хората често си представят перфекционистите като праволинейни и строги. В действителност това могат да бъдат признаци за перфекционизъм, но истината е, че той може да се прояви и по много други начини.

Например перфекционистите може да често отлагат или да изпитват затруднения с предприемането на действия, защото се страхуват, че няма да се представят отлично в конкретната задача. Перфекционистите също могат да изглеждат несигурни защото търсят успокоение, признание или утвърждаване от другите.

В същото време перфекционистите може да изглеждат арогантни или егоистични - особено ако поставят нереалистично високи стандарти на другите.  

Перфекционистите обаче могат да бъдат и забавни и очарователни. Например, перфекционистите могат да си правят самоиронични шеги, за да се справят с чувството си за малоценност.

И в крайна сметка перфекционистите може да изглеждат точно като типични колеги. Те могат вътрешно да се борят със стремеж към съвършенство, като същевременно целят да бъдат добри колеги. Перфекционизмът може да се прояви по различни начини. Ключът е да разберете кога е вреден или нездравословен.

Как да се справите с перфекционизма?

Оказва се, че култивирането на състрадание към самите вас има значително положителен ефект, въз основа на изследване, публикувано в списанието Learning & Individual Differences. Ето как можете да култивирате състраданието към себе си, необходимо за справяне с нездравословния перфекционизъм.

Мислете по различен начин

Един от начините да намалите негативния перфекционизъм е да управлявате мисловния си процес. Напомнете си, че не е нужно да сте перфектни и приемете мантрата, че „доброто представяне е достатъчно“ или пък, че „непрекъснатото усъвършенстване е по-добро от забавеното съвършенство“.

Кажете си, че сте добре, че представянето ви е достатъчно и че не е нужно да сте перфектни. Освен това е добре да осъзнаете, че вашите стандарти вероятно са по-високи от тези на другите и това, което смятате за достатъчно, може да бъде оценено като отлично от останалите.

Друг начин да управлявате самокритичните си мисли е да приемете мислене, насочено към растеж. Ако не се представяте толкова добре, колкото бихте искали, вместо да заключите, че просто не сте достатъчно добър, помислете какво може да направите. Можете да научите ново умение, можете да развиете способностите си или да положите повече усилия.

Всичко това отразява способността ви непрекъснато да се подобрявате и да растете, вместо да вярвате, че имате статичен набор от способности, който никога не е достатъчно добър.

Почувствайте емоциите си

Вашият инстинкт може да е да потискате негативните емоции, свързани с провал, страх или критика. Въпреки това, вероятно ще преминете през трудностите по-бързо, ако приемете тези чувства. Отделете време, за да изпитате лоши чувства. Поемете въздух и направете всичко възможно просто да почувствате емоциите си, без да съдите тях или себе си.

Като приемете преживяванията, които имате, можете всъщност да създадете пространство, за да преминете отвъд тях - и да планирате как ще реагирате.

Бъдете мили

В допълнение към отделянето на време, за да изпитате всички чувства, друг ключов елемент на състраданието към себе си е да подхождате към себе си и към другите с доброта.

Да бъдеш добър към себе си означава да прощаваш и да бъдеш благодарен. Освен това можете да бъдете търпеливи към себе си, както и толерантни. Бъдете нежни и използвайте мили думи, когато говорите със себе си. Трябва също така да проявявате разбиране и да не бързате с осъдителните оценки, когато нещата не вървят както искате. Обяснете си защо сте направили това, което сте направили.

Друг елемент на добротата е благодарността. Оценявайте вашите опити, вашия стремеж за съвършенство, уменията, които притежавате, и способността ви да се развивате.

Мислете за другите

Можете също така да преодолеете перфекционизма, като осъзнаете, че вашите чувства са често срещани. Никой не е перфектен. Всички грешим. Всеки може да се справи по-добре. Признаването на общи преживявания е важен елемент на самосъстрадание.

За съжаление, перфекционизмът може да бъде изолиращ и да влоши самотата, ако се чувствате дистанцирани от другите, защото не вярвате, че отговаряте на техните изискваният или защото те не отговарят на собствените си стандарти. Чрез съпричастност и фокусиране върху това, през което другите също преминават, и осъзнаване на факта, че не сте сами, можете да намалите отрицателните ефекти от перфекционизма.

Доверяването на близък приятел също е полезно. Споделете трудностите, с които се борите, и помелете за искрена обрана връзка. Когато имате близък съюзник, който е наясно с кои неща можете да се справите по-добре, е по-вероятно да получите добра представа както за провалите си, така и за успехите, които сте постигнали.

И когато предлагате подкрепа на другите, вие също допринасяте за собственото си психично здраве.

Управлявайте работата си

И накрая, можете да намалите перфекционизма, като управлявате работата си. Поставете крайни срокове, така че да е по-малко вероятно да се преуморявате и да е по-вероятно да завършвате задачите си. Може никога да не постигнете перфектен резултат, но е по-вероятно да свършите нещо, когато имате реалистичен срок.

Можете също така да подбирате къде да вложите повече от усилията си. Перфекционизмът се изостря, когато се стремите към отлични резултати в абсолютно всичко. Алтернативата е да изберете областите, които са най-критични, и да вложите повече енергия в тях, докато сте пестеливи с нещата, при които е достатъчно просто да се справите добре.

Перфекционизмът може да доведе до депресия, дистанция и недоволство. Но когато разпознавате собствените си предизвикателства и предприемате стъпки, за да подходите към нещата по нови начини, вие давате ставате по-добри в това да бъдете несъвършени. Това може да е достатъчно, за да подобрите собственото си щастие, благополучие и ефективност.

………………

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ