Най-голямата австралийска банка плаща над $700 млн. глоба за пране на пари

Най-голямата австралийска банка плаща над $700 млн. глоба за пране на пари

Най-голямата австралийска банка плаща над $700 млн. глоба за пране на пари

Австралийската Commonwealth Bank, която е най-голямата в страната, ще плати глоба от 700 млн. австралийски долара (709 млн. щ. долара) по споразумение в дело за пране на пари, повдигнато от агенцията за финансово разузнаване на страната, съобщава електронното издание "Бизнес таймс".

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от Федералния съд, внася яснота по един от най-значителните проблеми, с които сме се изправяли, заяви главният изпълнителен директор на банката Мат Комин.

Макар и неумишлена, напълно оценяваме сериозността на грешката, която направихме, признава той.

Най-голямата австралийска банка се бори да възстанови репутацията си, след като поредица скандали разкри недостатъци в управленската й култура, излагайки я на засиленото внимание на регулаторните органи, по-високи разходи за съгласуване на дейността с разпоредбите и евентуални глоби.

Предполага се, че финансовата институция не е упражнила необходимия контрол върху десетки хиляди подозрителни трансакции и не е съобщила за тях на властите. Това е позволило да бъдат изпрани милиони долари за престъпна дейност и финансиране на тероризма чрез сметки в Commonwealth Bank.

Нарушенията, които според банката се дължат на компютърна грешка, доведоха до силно поевтиняване на акциите й и промени в ръководството й.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ