Толкова, колкот0 им позволите: Шестте типа токсични колеги

Толкова, колкот0 им позволите: Шестте типа токсични колеги

Толкова, колкот0 им позволите: Шестте типа токсични колеги

Всички познаваме поне един човек в офиса, с когото предпочитаме да си нямаме работа. И това е напълно нормално. Не можем да бъдем най-добри приятели с всички на работа. Но ако този човек е не просто някого, с когото не обичате да прекарвате много време, а наистина токсичен колега, тогава имате голям проблем, с който трябва да се справите. Как обаче може да разпознаете токсичния колега?

Последното проучване на Brother.co.uk дава отговорите на този въпрос. В него се идентифицират шестте вида токсични колеги, които е най-вероятно да срещнете на работното място, както и най-ефективните начини за справяне с тях.

Хулиганът

Независимо дали на детската площадка или в офиса, всички насилници действат по един и същи начин. Те използват страх и сплашване и експлоатират нашето здравословно отвращение към ненужни конфликти. Има само един начин да се справите с насилниците - да им се противопоставите.

Не е нужно обаче да отговаряте с агресия, подобна на тяхната. Все пак говорим за работно място, а не за затвор. Вместо това им кажете, спокойно, но уверено, че поведението им е обидно и неприемливо.

Ако проблемите продължат, запознайте отдел „Човешки ресурси“ със ситуацията.

  • Топ съвет: Ако ви се налага да ескалирате, постарайте се да водите записки за всички случаи на тормоз, включително какво се е случило и кога. Вземете свидетелски показания, ако е възможно.

Микромениджърът

Микромениджърите са постоянна болка в задника. Това са онези ръководители, които постоянно проверяват напредъка ви по дадена задача и изискват непрекъсната информация за вашата работа, макар самите те да не предоставят ненавременна обратна връзка.

Справянето с шефа микромениджър може да се сведе до обикновен разговор. Поискайте среща на четири очи, след което очертайте защо постоянният надзор не е нещо, което работи за вас.

  • Топ съвет: Бъдете по придирчиви относно съобщенията/имейлите, на които отговаряте. Ако пренебрегнете неуместните запитвания, вашият мениджър може да си вземе поука и да спре да ги изпраща.

Манипулаторът

Манипулаторът на работното място е един от най-проблемните типове токсични колеги, с които може да ви се наложи да се справите. Тези хора ви карат да се съмнявате в себе си, в собствените си способности и понякога дори в здравия си разум. Манипулатор на високо ниво ще ви накара да се почувствате сякаш самият вие сте източникът на всеки проблем.

  • Топ съвет: Манипулаторите работят в сенките, когато хората не са наясно с техните подли и измами. Изкарването на техните схеми на светло отнема голяма част от властта на манипулатора.

Неискреният ласкател

Неискреното ласкателство е върховното лицемерие в работата. Колегите, които прибягват до него, смятат, че казването на правилните неща на точните хора ще ги изведе чак до върха. Не се ангажирайте с този тип служители. Когато те разберат, че подходът им не работи при вас, те просто ще преминат към друга цел.

  • Топ съвет: Върнете комплимента, за да унищожите силата и влиянието на подмазвача. Това е чудесен начин да покажете, че няма да бъдете подведени от ласкателства.

Клюкарът

Всяко работно място има такъв служител. Той се държи като приятели на всички, но лоялността му е единствено към самия него.

Повечето клюки са сравнително безобидни и е най-добре просто да ги игнорирате. Но в някои случаи те може да навредят на вашата репутация и кариера. Този тип клюки са неприемливи и човек трябва да им се противопостави навреме, преди да се разпространят.

  • Топ съвет: Не споделяйте нищо с клюкарите и никога не им доверявайте лична информация. Опитите им да се представят като ваши приятели са просто начин да ви накарат да разкажете нещо интересно, което да превърнат в пикантна клюка. И не забравяйте, че ако те клюкарстват за други хора пред вас, тогава те ще клюкарстват и за вас пред другите.

Мързеливецът

Мързеливецът няма никакви притеснения да гледа как другите вършат своята работата, докато те бездействат. Това отношение е разрушително и може да убие екипния дух.

Бездействието обаче може да бъде и прикритие за липса на знания и умения. Ако имате работа безделник, отделете време, за да поговорите с него и да разберете дали има нужда от помощ по някаква задача.

  • Топ съвет: Мързеливците могат да бездействат толкова, колкото им позволите. Така че не им търсете оправдания и ги накарайте да поемат отговорност за собствените си задължения.

……………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ