Успехът не е крайна точка

Успехът не е крайна точка

Успехът не е крайна точка

Когато книгата на Лора Гаснер Отинг „Limitless: How to Ignore Everybody, Trave Your Own Path, and Live Your Best Life“ излезе през 2019 г., тя дебютира под номер 2 в списъка на най-продаваните книги на „Вашингтон пост“, веднага след книгата на Мишел Обама „Becoming“. Успехът беше по-голям, отколкото тя очакваше, и доведе до много покани за лекции.

„Бях участвала на форум, в който се изказвам преди носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай. Когато се качих на самолета към вкъщи си мислех: „Това е невероятно. Вълнуващо е. Това е смиряващо. Какво друго мога да постигна?“, споделя тя.

След това обаче визиите за това какво е можело да се случи са отстъпили място на безпокойството, стреса и синдрома на самозванеца. „Всички онези неща, които се случват, когато си представите версия на себе си, която не сте знаели, че е възможно да съществува. „Беше прекрасно, но беше и някакъв ад“, разказва Гаснер Отинг.

Докато промотира книгата си, Гаснер Отинг се среща с много хора, които са постигнали високи нива на успех. Когато ги пита за техния опит, тя остава изумена от това колко много от тях често се съмняват в собствените си способности.

„Проведох 100 различни разговора с хора, разбиващи стъклени тавани - олимпийски медалисти, основатели на еднорози, изпълнителни директори и обикновени хора. Всеки път очаквах, че някой ще ми даде уверен отговор. Всеки от тях обаче споделя едно и също преживяване. Всички те са имали такъв момент на едно чудо и ад, след което не са били сигурни какво повече могат да постигнат“, казва тя.

Новата книга на Гаснер Отинг „Wonderhell: Why Success Doesn’t Feel Like It Should . . . and What to Do About It”, поставя още по-голям акцент върху обратната страна на успеха. В нея тя описва начини за това как да гледате на постиженията си от друг ъгъл, така че да не преминавате през този период на съмнение.

Успехът не е крайна точка

Едно от нещата, за които хората не говорят, е, че успехът не е крайна точка, а спирка.

„Може би вашият успех е голям, като например да продадете първия си бизнес. Или може би става въпрос за нещо по-малко, като да продадеш първата си тубичка червило. Успехът е да правиш нещо, което не си и подозирал, че си способен. Това е една спирка, достигането на която ви показва, че сте способни да постигнете повече“, казва Гаснер Отинг.

За съжаление, достигането на следващата спирка рядко е лесно постижимо. Обикновено даже е по-трудно. „Внезапно се оказва, че имаме по-амбициозни цели, които не сме очаквали. Може да се озовем в капана на очакванията за нещо по-голямо и по-добро“, обяснява тя.

Именно в този момент на преден план излизат стреса и синдрома на самозванеца. „може да имате чувството, че сте стигнали крайната точка. Истината обаче е, че сте стигнали до разбирането, че вчерашният таван е утрешният под“, казва Гаснер Отинг.

Амбицията е полезна

Вместо да позволите да бъдете парализирани от това, че се впускате в неизследвана територия, гледайте на движението напред като на приключение и възможност за растеж и учене. Гледайте на провала като възможен вариант, когато той ви носи поуки. Гаснер Отинг обяснява, че успешните хора си казват: „Искам това. Няма да се извинявам за това. Това ще ме накара да се чувствам добре“.

„Когато направите това нещо, то ще ви даде пространство да се грижите за себе си, да откупите времето си и да използвате привилегията, която сте имали от успеха си до момента, за да продължите напред с повече от удобствата, които ще трябва да поддържате за по-дълго“, казва тя.

Създайте собствено разбиране за успех

Според Гаснер Отигн винаги идва един момент, в който да кажете „не“ на работохолизма. „Има моменти в живота ви, в които бихте могли да кажете: „За да мога да напиша следващата книга и да попадна в друг списък на успешни автори и да направя следващото голямо нещо, трябва да продължа да работя все по-здраво и по здраво. Има обаче и моменти, в които това няма смисъл.“

Гаснер Отинг например има две деца, които скоро ще напуснат дома й. „Когато синът ми ми каже: „Хей, мамо, искаш ли да излезеш с мен този уикенд?“ Ще кажа „да“, защото има остават само броени дни, в които той ще бъде в тази къща“, споделя тя.

Успешните хора сами дефинират какво означава за тях успехът. „Вместо да позволявате на други хора да ви тласкат към дадена цел, запитайте се: „Тази цел наистина ли е нещото, което желая за себе си, или това е идеята на някой друг за успех?“, съветва Гаснер Отинг.

„Не можем да сме ненаситно гладни за целите на някой друг. Ако трябва да се справим с трудностите в тъмното, за да постигнем големия успех, по-добре е това да е успех, който означава нещо за нас. В противен случай жертваме много неща по пътя към този успех, които може всъщност да са по-ценни“, категорична е тя.

Обградете се с правилните хора

Гаснер Отинг казва, че успешните хора създават около себе си общност, съдържаща три различни типа хора. Първата група е от амбициозни хора – тези, правещи нещо, което смятате за интересно.

„Може би правят същото като, но работят на ниво, което е над вашето и което искате да достигнете“, обяснява тя.

След това имате нужда от хора, които са на същото място като вас и вършат подобна работа. Това са хора, на които можете да се оплачете и от които може да си вземете поуки. Това са тези, които са на първата линия до вас“, казва Гаснер Отинг.

И накрая, имате нужда от хора, на които да бъдете ментори. Това са хора, които идват при вас с въпроси, търсейки съвети на база на вашия опит. „Най-добрият начин да се отървете от синдрома на самозванеца е като научите някой на нещо. Това са моментите, в които си казвате: „О, да, знам за какво говоря“, уточнява тя.

…………………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ