Златните правила за лидерство на Доналд Тръмп

Златните правила за лидерство на Доналд Тръмп

Златните правила за лидерство на Доналд Тръмп

Той не е просто една от живите легенди в бизнеса и предприемачеството, а име от световна величина, превърнало се в личен брад. Своето ноу хау за успех Тръмп споделя в книгата „Лидерство. Златните правила на Доналд Тръмп”. Ето някои от най-важните съвети, които описва.

Бъдете кратки

Веднъж взех на работа енергичен, много образован и изключително компетентен млад човек. Помня,  че тогава се надявах той да стане един от най-добрите играчи в моя отбор. Колко много грешах! Той винаги губеше прекалено много време в обяснения и скоро започнах да се боя от срещите с него. Беше прекалено педантичен, обстоятелствен и скрупульозен, не можеше да поддържа нужната скорост. Не можеше да се адаптира към нашето темпо и независимо от професионализма си, беше неспособен да види общата картина и да се впише в нея. След напускането му въздъхнах с облекчение.

Постарайте се, да не се случва същото с вас. Учете се да се приспособявате. Учете се да се учите през цялото време …

Хора, анализирали моите методи на водене на преговори са забелязали, че едно от отличителните ми качества е бързо да стигам до същността на нещата. Но умението бързо да схващаш и да говориш по същество не идва от само себе си. Аз работих дълго над него. Всеки обаче може да го овладее като започне да се упражнява всеки ден и го прилага в дреболии от сорта на изпращане на съобщения, съставяне на писма или поръчването на обед. Нямате представа колко е полезно да си задавате времеви рамки. Научете се да правите презентации за по-малко от пет минути, да описвате себе си за по-малко от три минути. Вашите слушатели ще ви бъдат благодарни, в днешно време светът цени лаконичността.

Настройте се позитивно

За успеха е много важно да се съставя план на действие и също толкова важно е този план да е гъвкав. Понякога нещата се подреждат много по-добре, ако по пътя няколко пъти се отклониш от маршрута и си готов да го направиш. Интересни  неща се случват на хората, когато свърнат от пътя – нарочно или случайно.

Веднъж се наложи да пътувам с круизен кораб, въпреки, че не го бях планирал. Бях на палубата за среща с познати, увлякох се в разговор и не успях да сляза навреме. Корабът беше пълен с възторжена тълпа пасажери, започна и празник в момента, в който се отделихме от кея, а аз се чувствах притеснен, защото имах други планове. Отначало този обрат на събитията ме ядоса, но не ми оставаше нищо друго, освен да се настроя позитивно и да погледна на цялата ситуация като неочаквано приключение. Така получих прекрасна възможност да общувам с различни хора, а и ми хрумнаха няколко отлични идеи. Когато с вас се случи подобно „произшествие”, помнете, че вашето отношение ще определи какво ще извлечете от него като ползи.

Не се отказвайте, когато ви е трудно

Човек дори и трудностите може да обърне в своя полза. Помня как веднъж през 90-те, когато имах сериозни финансови проблеми, се чудех да отида ли на една официална вечеря, за която имах покана. Изобщо не ми беше до веселби, но аз все пак сложих костюм и отидох. И се оказах на една маса с човек, с когото неочаквано много си допаднахме. Стана ясно, че е банкер и положението неочаквано се промени към добро за мен, само защото проявих самодисциплина и отидох на тази вечеря.

Не губете решителност. Поговорката „Рим не е построен за един ден” не е случайна. Когато бях малко татко често ми разказваше една история, която му се струваше смешна, но аз никога не се смеех на нея. Ще ви я разкажа. Един човек много обичал газирана вода. Затова решил да направи бизнес от това и създал продукт, който нарекъл 3-UP. Но се провалил. Започнал наново и пуснал напитка под името 4-UP. Резултатът бил същият. Поредният продукт, който също се провалил, нарекъл 5-UP. 6-UP - и отново крах. Тогава човекът се предал. А 7-UP станал успешен. Може би този предприемач прекалено рано се е отказал?

Борете се със страховете си

Журналистите често ме питат от какво се страхувам най-много на света. Отговарям – аз нямам никакви страхове. Моята гледна точка по този въпрос е: ако определиш нещо като страх, непременно ще започнеш да се боиш от него, макар и понякога просто да става въпрос за леко безпокойство.

Страхувате ли се да започнете свой бизнес? Нека поставим въпроса по друг начин: безпокои ли ви мисълта, че трябва да започнете собствен бизнес? Защо? Какво точно предизвиква у вас безпокойство? Да се справиш с вълнението е много по-лесно, отколкото със страха. Страхът поставя бариера, която ти пречи да мислиш творчески. А противодействието на страха е много просто: да се намери решение на проблема. С каквото и да се занимавате, всяка задача може да се раздели на отделни съставни части и да се работи по тях с обичайния маниер.

Аристотел има една мисъл: „Най-добрият път, който човек може да избере, е да се стреми към най-високите резултати, на които е способен.” Това наистина е най-добрият избор за човек. Защо да си поставяме скромни цели? Някога чули ли сте малко дете да каже, че когато порасне, иска да бъде никой? Не, децата са пълни с мечти и планове и рядко се ограничават със скромни желания. Те искат да са президенти, космонавти, велики откриватели, лекари. Те са на правилния път. Постарайте се мислено да се върнете към времето, когато сте си поставяли високи цели. Не всеки може да стане световен шампион, но всеки може да се стреми към максимума, на който е способен. Това е първата крачка – и ежедневно задължение.

Мислете като гений

„Много е важно никога да не преставаме да задаваме въпроси. Има основателна причина любопитството да съществува.”, казва Алберт Айнщайн.

Всяка сутрин чета вестници – местни, национални, международни. След това гледам новини по телевизията. Така, щом пристигна в офиса, вече имам пълна представа какво се случва в света. Бързо анализирам и обобщавам всичко, което съм чул, видял и прочел и обмислям какво отношение би могло да има то към моя бизнес или конкретната сделка по която работа. Освен това, периодично през деня обновявам информацията си за случващото се в страната и в света. Невъзможно е да работиш ефективно ако не си достатъчно информиран, а днес това е по-важно от всякога.

Контролът има пряка връзка с образоваността. Рискът да загубиш контрол над ситуацията заради недостатъчно образование или информация е огромен. И тук не става дума да си всезнайко, а да се интересуваш. Някои смятат, че задавам прекалено много въпроси, но това е част от умението винаги да си добре информиран.

Сега, когато глобалната криза причини сериозни проблеми в цял свят е най-добрият момент да се гради творческо мислене, основано на информираност. Четох статия за хората, смятани за гении - Аристотел, Леонардо да Винчи, Айнщайн. В техните възгледи има много общи неща. Аристотел високо е ценял образното мислене, Айнщайн е вярвал, че визуализацията помага при решаването на проблеми, а Да Винчи е смятал, че реструктурирането на проблема или го опростява или го прави по-голям. Всички тези хора са вярвали в делото си. Нещо повече, те са готвили за него и творчеките му последствия, което често е водело до удивителни открития.  Всеки от тях е имал жив, възприемчив ум и готовност за познания. Изброявам тези качества, защото всяко от тях може да се използва в бизнеса - с потресаващ ефект.

Веднъж ме попитаха, смятам ли, че съм гений. Помислих и отвърнах утвърдително. Защо не? Опитайте и вие. Кажете си, че сте гении. Вероятно ще се замислите в какво точно сте гениални. И тогава вашият разум ще се отвори за въпроси и познание. Това е първата крачка към начина на мислене на гения, който ще ви помогне да разгърнете талантите си. Гениите са съзидателни и плодовити. Не всичко, сътворено от тях, ще е невъобразимо прекрасно, възможно е да има и много грешки, но дори и те ще са свидетелство за силата на разума и умението да се мисли. Айнщайн е казвал, че думите и цифрите нямат никакво отношение към неговия процес на мислене, защото мисли в зрителни образи.

Още една черта, присъща на много гении е способността да се мисли точно обратното. Този модел излиза от границите на обичайната логика и дава възможност на ума да оперира с понятията на ново ниво. В бизнеса това умение може да се окаже неоценимо полезно, защото това е един от начините да се анализират подемите, спадовете и циклите на финансовите пазари и да се разберат причините, поради които се случват, а следователно и да се справим с тях.

Отнасяйте се към работата си като към изкуство. Хората на изкуството са известни с привързаността си към своя идеал, към своята муза и манията си за съвършенство до най-малкия детайл. Това са забележителни качества. Служат като здрава основа за постигане на резултат във всяка област. Наскоро в една библиотека бе открит ръкопис на Бетовен с толкова много поправки и зачерквания, че на места хартията е протрита до скъсване. Творбата се отнася към последните години от живота на композитора, следователно, не може да се каже, че редакциите са плод на неопитност. Но така работи великият човек, той е перфекционист, който се стреми да създава само най-доброто. Не му трябва друго одобрение, освен неговото собствено. Това е забележителен подход към работата – и за композитора, и за бизнесмена. Превъзмогвайте себе си, за да постигате най-добрия резултат. Така мислят повечето предприемачи. Съревновават се със самите себе си, а не с другите, защото са наясно, че съперничеството с другите може да свали собственото им ниво.

Ценете себе си. Животът е  изкуство, бизнесът също е  изкуство, затова, бъдете творци и покажете най-доброто, на което сте способни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ