Когато лидерите саботират себе си

Когато лидерите саботират себе си

Историята потвърждава, че постиженията от най-високо ниво често струват скъпо. На върха на своята кариера лидерите стават най-уязвими към етични, морални или правни пропуски в преценката или при вземането на решения. Точно когато изглежда, че „имат всичко“, те често участват/ прибягват до рискови (или глупави) действия, които имат потенциала да заличат всичко постигнато. Често наричаме тази ситуация парадоксът на успеха.

Сам Банкман-Фрайд е пример за този парадокс, превръщайки се в пример за опасностите от алчността и високомерието. Мнозина гледаха на основателя на борсата за криптовалута FTX като пример за успех в иначе един нестабилен сектор в продължение на няколко години. На върха на своя финансов успех той беше 41-вият най-богат американец в Forbes 400 с лично богатство от приблизително 26 млрд. долара.

На 28 март 2024 г. той обаче беше осъден на 25 години затвор и му беше наредено да предаде за конфискация активи на стойност около 11 млрд. долара. Той беше осъден по седем наказателни обвинения, включително за измама с електронни носители, измама със стоки, измама с ценни книжа, пране на пари и нарушения на закона за финансиране на политически кампании.

Банкман Фрайд е само един пример за това колко голямо може да бъде едно падение, когато човек е на върха. Големите рискове, които вървят ръка за ръка с работата на високите управленски нива, правят така, че става все по-трудно да се намерят лидери, които могат да бъдат уважавани в хода на дълга и забележителна кариера.

И така, защо успешните лидери вземат лоши решения точно когато имат най-много да губят? Въпреки че точният отговор очевидно се различава в зависимост от конкретния човек и ситуация, има някои общи фактора, които могат да помогнат да се обясни защо лидерите саботират себе си, когато са на върха.

Привилегирован достъп

Докато ръководителите напредват в кариерата си, те продължават да се възползват от привилегирован достъп. Това включва по-голяма власт и влияние, повишен статус, по-голямо въздействие, повишено чувство за лични постижения, плюс по-големи бонуси и финансови награди.

По-голяма автономия и по-малко надзор

Успешните ръководители имат по-голям контрол върху ресурсите и процесите на вземане на решения и увеличен достъп до информация и хора. В много случаи те имат способността да определят свои собствени програми без пряк ежедневен надзор. По-голямата автономия плюс по-малкия надзор могат или да освободят индивида за постигане на все по-впечатляващи резултати, или да създадат рецепта за катастрофа.

Увеличаване на изолацията в работата и в дома

Когато лидерите се изкачват по корпоративната стълбица, те вече не са в състояние да споделят тревогите си с колеги на работното място. Тази дилема, съчетана с големи период от време далеч от дома, може да ги накара да изпитат усещане за нарастваща лична изолация и липса на интимност в отношенията им.

Недоволство от текущият статут и увеличено желание за нещо повече

Тъй като тяхната изолация се увеличава, те често стават недоволни от текущото си състояние. Може да започнат все повече и повече да попадат в капаните на амбицията. Това може да причини повишен стрес относно непостигнатите цели, което води до постоянно безпокойство и загриженост за бъдещето.

Прекомерна увереност

Този натрупан успех може да накара ръководителя да има преувеличено чувство за способността си да манипулира или контролира резултатите от дадена ситуация. Тази егоцентричност може да накара лидера да стане груб, затворен, неуважителен и склонен към екстремни прояви на негативни емоции. В тези ситуации лидерът започва да действа извън нормите и правилата, които са управлявали действията му до момента (и които са му помогнали да постигне успех).

Избягване на последствия

Изключителният успех може да накара ръководителите да повярват, че по някакъв начин са освободени от моралните, политическите или законовите изисквания, които се прилагат за останалите от нас. Когато това се случи, шефовете може да предприемат опасно действие, вярвайки, че имат нужната власт, за да избегнат последствия, или пък, че са „твърде умни“, за да бъдат хванати.

Скука, съчетана с търсене на тръпка

Когато изпълнителен директор е надхвърлил собствените си очаквания за кариера по отношение на позиция, заплащане и бонуси, той няма към какво друго да се стреми на професионално ниво. В този момент не е необичайно ръководителите да направят крачка назад и да се запитат „това ли е всичко?“ Ако не е останало нищо за постигане, те може да спрат и да се запитат „какъв е смисълът?

В този момент може да настъпи скука. Това кара ръководителите да започнат да поемат все по-високи нива на риск в търсене на тръпка.

Ранни силни страни, които се превръщат в слабости

Самите силни страни и активи, които лидерът притежава, също могат да се превърнат в пасив при подходящи обстоятелства. Това важи особено по време на силен стрес. Увереността и харизмата са положителни лидерски качества, но те лесно могат да доведат до арогантност и слепи петна.

Предотвратяване на самосаботажа

И така, как корпорациите могат да попречат на лидерите си да се самоунищожат, след като достигнат върха? Един подход е да се създадат „защитни парапети“.

Някои от най-обещаващите стратегии включват 360-градусова обратна връзка за ефективността, коучинг на изпълнителен директор и обучение в сферата на лидерство. Политиките, които насърчават здравословния баланс между работата и личния живот на ръководителя, също могат да бъдат полезни, както и достъпът до терапевт, съветник или програма за подпомагане на служителите. Тези стратегии вероятно ще бъдат най-успешни заедно с етичната организационна култура, основана на уважение, ясни очаквания и лична отговорност.

Пресечната точка на успеха и потенциала за рискови действия от лидерите очевидно е опасен кръстопът. Без значение колко власт и успех имат, лидерите трябва да разберат, че могат бързо да загубят всичко, ако започнат да се поддават на неизбежните изкушения, които ги чакат на върха.

………………………….

Тереза А. Даниел, автор на „Toxic Leaders and Tough Bosses: Organizational Guardrails to Keep High Performers on Track“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ