Личното брандиране има и тъмна страна

Личното брандиране има и тъмна страна

Личното брандиране има и тъмна страна

Всеки иска да изгради своя лична марка и да увеличи последователите си в социалните медии. Но повечето го правят по неправилен начин, като се увличат в показатели за суета и бързи удари на валидиране, които не водят до истински успех. Ето защо преследването на брандиране само в името на брандирането може да има обратен ефект.

1. Привличането на последователи не е основната цел

Често срещана грешка е да се мисли, че получаването на повече последователи или харесвания е крайната цел. Но последователите не са същите като феновете. Това, че някои хора кликват върху „следвай“, не означава, че наистина ценят това, което предлагате. Може просто да са смътно любопитни или да смятат, че изглеждате привлекателно на снимките. Може би са ви последвали, за да бъдат учтиви. Но те не са непременно ангажирани или лоялни.

Автентичното лично брандиране означава култивиране на истински фенове, които с нетърпение очакват следващата ви публикация в блога, курс или продукт. Те ви подкрепят като приятели, защото работата ви им е повлияла.

Това е мощно брандиране — не просто натрупване на последователи, които едва ви познават. Преследването на броя на последователите насърчава използването на преки пътища, включително тактики на черни шапки като фалшиви връзки. Но смислената връзка изисква последователна и качествена работа.

2. Не се преструвайте на инфлуенсър

Някои третират изграждането на лична марка като игра на обличане. Те емулират инфлуенсърски снимки, без да имат задълбочени познания за споделяне. Съдържанието остава повърхностно, защото създаването на дълбока стойност е трудна работа. Но онези, които положат усилия да овладеят наистина дадена ниша, могат да изградят авторитетен сайт или платформа. Това води до сътрудничество, консултации, курсове и други потоци от приходи. 

За да бъдете устойчиви, да станете автентичен влиятелен човек изисква огромен опит, последователност и работна етика. Това не е нещо, което можете да фалшифицирате само със стилизирани снимки и подбрана естетика. Истинските инфлуенсъри се посвещават на предоставянето на истинска стойност, а не само на външен вид.

3. Външното валидиране се усеща добре...но е мимолетно

Получаването на харесвания и положителни коментари осигурява бърз удар на допамин. Но тези емоционални върхове са ефимерни. След като бръмченето на известията изчезне, хората отново се чувстват празни.

За разлика от това, фокусирането върху смислена работа осигурява трайно чувство за цел и гордост. Потърсете валидиране отвътре, като създавате съдържание, което допринася със стойност за вашата област. Това ще ви поддържа много повече от преследването на външно утвърждаване от другите.

Утвърждаването, което идва от създаването на нещо ценно, е по-дълбоко и по-дълготрайно от мимолетния прилив да видите харесвания. Научете се да забелязвате вътрешното си чувство на удовлетворение от добре свършената работа.

4. Личното брандиране има тъмна страна

Обсебващият фокус върху представата за себе си има недостатъци. Постоянното позиране за селфита, за да покажете перфектни тоалети или да получите ласкателства, може да навреди на самочувствието. Сравняването на вашите показатели с други поражда ревност.

Има етични опасения, когато доходите зависят от купуването на неща от последователи. Натискът да създаваш постоянно, да си винаги „включен“ за последователи и да следиш статистиката за ангажираност може да бъде психологически нездравословен. Балансирайте усилията за лична марка с други занимания.

Безкрайната конкуренция за харесвания и следвания може бързо да стане пристрастяваща. Имайте предвид кога тези дейности започват да пречат на психичното здраве или взаимоотношенията. Не забравяйте, че социалните медии са благоприятен инструмент. Използвайте го умно.

5. Брандирането не трябва да засенчва вашата цел

Някои губят от поглед защо са започнали да създават съдържание на първо място – като споделяне на трудно извоювани житейски уроци или помагане на други в тяхната област. Но първоначалната им цел се замъглява от визии за интернет слава и богатство.

Да останете верни на вашето по-дълбоко „защо“ води до по-смислена работа. Запазете перспективата, като попитате дали все още бихте творили без личната марка. Ако споделянето на вашето съобщение е най-важното, правилната аудитория в крайна сметка ще ви намери.

Не позволявайте на търсенето на брандиране да надделее над основната ви цел. Започнете с идентифициране на вашите вътрешни мотивации за създаване отвъд парите или последователите. Продължавайте да се питате каква уникална стойност предлагате и на кого най-много искате да помогнете. Тогава оставете тази искреност да се прояви.

6. Пазете се от шума около изграждането на масивни последователи

„Gooroos“ звучи толкова лесно – просто използвайте стратегически хаштагове, оползотворете сътрудничеството с влиятелни лица и вие също можете да натрупате легиони от фенове. Но зад кулисите често са нужни сериозни пари, връзки или черна тактика за растеж.

Органичното изграждане на ангажирана общност около вашата специализирана ниша отнема време. Мащабирайте очакванията си и определете успеха според вашите условия – а не нечии други обещания за интернет богатства.

Трябва да се съсредоточите върху растежа чрез постоянно предоставяне на стойност, а не да купувате последователи или фалшива ангажираност.

7. Създавайте връзки, а не само последователи

Работата в мрежа за създаване на стратегически връзки има стойност. Но събирането на повърхностни контакти само за увеличаване на броя не помага на никого. По същия начин, споменаването на големи имена в публикациите ви, само за да попаднете в радара им, изглежда отчайващо.

Вместо това се съсредоточете върху формирането на взаимноизгодни партньорства с тези, които са в съответствие с вашите ценности и могат да разширят обхвата ви. Партнирайте избирателно, вместо да преследвате всяка възможна връзка.

Търсете сътрудничества, които имат смисъл, като предоставят стойност и на публиката на потенциални партньори. Не преследвайте хората само заради това, което могат да направят за вас. Намерете начини да подкрепите автентично другите във вашата област.

8. Бавното и стабилно изграждане на марката печели надпреварата

Последователността и търпението са ключови за органичното развитие на лична марка. Създаването на стойност и изграждането на авторитет във вашата ниша може да отнеме години. Няма бързи решения или незабавни преки пътища.

Напомнете си, че трайното въздействие е по-важно от непосредствените показатели. Поддържайте перспектива, като размишлявате колко далеч вече сте стигнали. Вашият дългосрочен напредък е по-важен от всякакви временни неуспехи по време на пътуването.

В заключение, фокусирайте се върху реалните взаимоотношения

Вместо да преследвате временното високо ниво на харесвания, коментари и следвания, съсредоточете се върху развитието на истински взаимоотношения с потенциални супер фенове. Създавайте съдържание, което предоставя истинска стойност за тях. Изградете доверие, като сте автентични и предоставяте последователно във времето.

Малка, ангажирана публика, която обича работата ви, може да стане вашето племе и да разпространи вашето послание по-далеч, отколкото безлична тълпа от последователи някога би могла. Подхранвайте истински връзки - не само показатели за суета. 

Източник: Джон Майкъл, основател и главен изпълнителен директор на Image Group International, за entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ