Печелившата Call-to-Action маркетинг стратегия

Печелившата Call-to-Action маркетинг стратегия

Печелившата Call-to-Action маркетинг стратегия

Добре проектираният призив за действие (Call-to-Action или CTA) може да превърне обикновените наблюдатели в активни участници, като ги насочва към желани действия, вариращи от покупка до абониране за бюлетин. В тази ера на непрекъснато развиващи се потребителски предпочитания и динамични онлайн пейзажи, овладяването на науката зад CTA е ключов компонент на успешната оптимизация на реализациите.

Основната цел на тази статия е да предостави цялостно разбиране на един от най-мощните инструменти в инструментариума на дигиталния маркетинг – призивът за действие (CTA) и как той може да бъде използван за постигане на осезаеми резултати.

Когато става въпрос за оптимизиране на реализациите, CTA играят ключова роля. Добре изработеният CTA може да бъде разликата между мимолетен поглед и ангажирано действие. Изследванията показват, че стратегически проектиран CTA може да повиши честотата на кликване със забележителните 371%, което илюстрира дълбокото въздействие на тези малки, но изключително важни елементи върху поведението на потребителите.

В основата си CTA е нещо като указателен знак, който насочва потребителите към конкретни действия. Тези действия могат да варират от абониране за услуга до завършване на покупка. Независимо дали се появява като забележим бутон, убедителен текст или ангажиращо изображение, CTA убеждава потребителите да се ангажират с вашето съдържание.

Видове CTA 

Разнообразието в света на CTA е удивително. Като се започне от динамични бутони, които изискват внимание, до внимателно подбрани думи, които вдъхновяват действие, избраният от вас формат значително влияе върху поведението на потребителите.

  • CTA на бутони със своите живи визуализации и кратък текст, привличат вниманието и предоставят ясни указания.
  • Текстовите CTA се смесват безпроблемно със съдържанието, насочвайки потребителите към по-меки действия.
  • CTA с изображения използват визуални елементи, за да предизвикат емоции и да покажат продукти, докато CTA с форми събират ценни данни чрез интерактивен обмен.
  • CTA в социалните медии насърчават ангажираността на общността и разширяват обхвата на марката.

Всеки тип CTA предлага различен път за вдъхновяване на действие, позволявайки на търговците да приспособят подхода си въз основа на целите на кампанията, потребителските предпочитания и контекста на взаимодействие, като по този начин обогатяват дигиталното потребителско изживяване и стимулират реализациите.

Ролята на CTA във фунията на продажбите 

CTA имат нюансирана роля на различни етапи от фунията на продажбите. От предизвикване на осведоменост до насочване на потребителите към обмисляне и в крайна сметка повлияване на вземането на решения, една добре изработена CTA стратегия може да доведе до значителна ангажираност на всяка стъпка от пътуването на клиента.

Познаване на вашата аудитория 

Сърцето на ефективната CTA стратегия се крие в дълбокото разбиране на вашата целева аудитория. Чрез сегментиране на вашата аудитория въз основа на демографски данни, поведение и предпочитания, можете да създадете CTA, които резонират на лично ниво. Тази персонализация е от съществено значение, като се има предвид, че 80% от потребителите са по-склонни да направят покупка, когато марките предлагат персонализирани изживявания. Освен това е установено, че персонализираните CTA, съобразени с потребителските предпочитания и поведение, конвертират 202% по-добре от техните генерични аналози.

Ерата на универсалния маркетинг намалява. Персонализирането е ключът. Създаването на CTA, които са в съответствие с уникалните предпочитания и мотивации на различни потребителски личности, може значително да подобри тяхната ефективност. Можете да създадете по-силна емоционална връзка с аудиторията си, като обърнете внимание на конкретни проблемни точки и стремежи.

Използване на клиентски данни за информиране на CTA стратегия 

Възходът на маркетинга, управляван от данни, промени начина, по който подхождаме към CTA. Анализирането на клиентски данни предоставя ценна информация за това, което резонира с вашата аудитория. Използването на тези данни може да ви помогне да прецизирате стратегията си за CTA и да оптимизирате за реализации.

Създаване на завладяващи призиви за действия

Създаването на завладяващ CTA включва деликатен баланс между изкуство и наука. Езикът, който използвате, трябва да бъде кратък, убедителен и ориентиран към действие. Използването на спешност, ексклузивност и ясни предимства, като "Започнете сега" или "Отключете изключителен достъп", може да подтикне потребителите да предприемат незабавни действия.

  • Убедителен език и ориентиран към действие текст: Изборът на думи може да окаже дълбоко влияние върху ефективността на CTA. Глаголи, ориентирани към действие като "Открийте", "Присъединете се" и "Изследвайте" предизвикват усещане за непосредственост. Препоръчва се също да се използват психологически задействания като спешност, FOMO, недостиг и социално доказателство, които могат допълнително да подобрят силата на убеждаване.
  • Използването на визуални елементи и дизайн в CTA: Визуалният дизайн играе решаваща роля за изпъкването на CTA. Елементи като цвят, контраст и типография могат да привлекат вниманието и да предадат професионализъм. Дизайнът обаче трябва да допълва посланието, без да претоварва потребителя, тъй като прекомерните визуални елементи могат да намалят реализациите.
  • Разположение и видимост: Стратегическото разположение на CTA е от съществено значение за привличане на вниманието на потребителите. Поставянето на CTA в области с висока видимост или близо до подходящо съдържание (над видимата на екрана част от страницата) гарантира, че те се виждат, когато потребителите са най-ангажирани. Концепцията за „над гънката“ произхожда от дизайна на вестници, отнасяйки се до съдържанието, което се вижда, без да е необходимо да се разгъва хартията. В дигиталния маркетинг това означава съдържанието, което потребителите виждат без превъртане. Поставянето на CTA на видимата на екрана част от страницата може значително да подобри видимостта и ангажираността. Изследване на Nielsen Norman Group показва, че потребителите прекарват 80% от времето си на уеб страници на видимата на екрана част от страницата, което подчертава критичния характер на това пространство.
  • Използване на CTA спрямо съдържанието и контекста: Контекстуалното значение е от решаващо значение за ефективността на CTA. Когато потребителите срещнат CTA, който отразява техните интереси или разширява стойността на съдържанието, с което се ангажират, това се усеща като естествена следваща стъпка. Ключът е в разбирането на намерението на потребителя и привеждането на CTA в съответствие с тяхното пътуване.
  • Отзивчивост на CTA и мобилна оптимизация: Възходът на мобилното сърфиране промени поведението и очакванията на потребителите. Независимо дали проучват продукти, четат статии или правят покупки, потребителите извършват тези действия на своите мобилни устройства. Google съобщава, че повече от половината от целия уеб трафик в световен мащаб идва от мобилни устройства, подчертавайки промяната в потребителските предпочитания. В този контекст отзивчивостта на CTA заема централно място. Отзивчивата CTA е тази, която се адаптира към различни размери и ориентации на екрана, без да се жертва функционалност или потребителско изживяване. Пренебрегването на мобилната оптимизация може да доведе до разочаровани потребители, високи нива на отпадане и пропуснати възможности за реализация.

CTA стратегия за A/B тестване

A/B тестването е пътят към усъвършенстване на вашата CTA стратегия. Като сравнявате различни версии на CTA, можете да определите кои елементи резонират най-добре с вашата аудитория. Този итеративен процес ви позволява непрекъснато да подобрявате вашите CTA въз основа на потребителски взаимодействия в реалния свят.

Освен това, измерването на ефективността на CTA е от решаващо значение за прецизиране на вашата стратегия. Показатели като кликване, реализация и степен на отпадане дават представа за ефективността на вашите призиви за действия. Тези показатели ви позволяват да идентифицирате силните страни и областите за подобрение.

Можете лесно да видите някои от тези показатели с помощта на инструменти за анализ. Инструментите за анализ предлагат ценна информация за ефективността на призивите за действия. Платформи като Google Analytics, Crazy Egg и Hotjar предоставят визуални представяния на потребителското поведение, което ви позволява да разкривате тенденции и модели, които информират вашите усилия за оптимизация.

Редовно актуализиране и опресняване на призивите за действия

Стагнацията може да доведе до намаляваща възвръщаемост и слепота на банерите. Слепотата на банерите е феномен, при който потребителите подсъзнателно игнорират или пренебрегват елементи, които приличат на реклами. Тъй като потребителите са изложени на последователен дизайн и поставяне на призиви за действия, те могат да бъдат принудени да ги игнорират. Редовното актуализиране на CTA със свежи дизайни, цветове и съобщения нарушава този модел, привличайки вниманието на потребителите отново.

Актуализирането на CTA също предотвратява визуалната монотонност. Ако потребителите възприемат вашите CTA като остарели, те може да приемат, че вашите предложения също са остарели. Опресняването на вашите призиви за действия изпраща фин сигнал, че вашата марка е актуална и се развива.

Създаването на печеливша CTA стратегия е едновременно изкуство и наука. С внимателно внимание към потребителските предпочитания, убедителен език, стратегическо разположение и непрекъсната оптимизация, можете да създадете CTA, които стимулират реализации и насърчават смислени потребителски действия. Не забравяйте, че призивите за действия трябва да се развиват с вашата аудитория и непрекъснато променящия се дигитален пейзаж. Като останете информирани, останете адаптивни и последователно усъвършенствате подхода си, можете да отключите истинския потенциал на CTA в пътя си за оптимизиране на реализациите.

Източник: Алекс Куин, основател и главен маркетинг директор на UADV MARKETING, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                                           

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила