Преди да е станало твърде късно: Червените флагове на токсичния шеф

Преди да е станало твърде късно: Червените флагове на токсичния шеф

Преди да е станало твърде късно: Червените флагове на токсичния шеф

Дигиталната и хибридна еволюция в работата, както и засиления фокус върху благосъстоянието на служителите на работното място, вдигнаха завесата над токсичните фирмени култури. Сега очакванията за здравословна и положителна работна среда са по-високи от всякога.

Ето защо е от жизненоважно значение да обръщаме специално внимание на нашите лидери на работното място, особено в първите дни от започването на работа. Това не само ще постави основата за дълголетието на вашата кариера при посочения работодател, но и ще оформи бъдещите настроения в ежедневието ви.

Въпреки това, понякога може да е трудно да се идентифицира лош или нездравословен лидер, особено по време на при интервюто за работа или през първите няколко месеца от встъпването в длъжност. Как можете наистина да разберете дали сте попаднали на токсичен работодател, преди да е станало твърде късно?

За щастие има предупредителни знаци, за които служителите могат да внимават. Има няколко типа поведение, които първоначално може да изглеждат тривиални, но могат усложнят с течение на времето и да доведат до разочарование, негодувание и прегаряне. Ето три червени знамена, че вашият шеф може да е токсичен, както и няколко съвета как да се измъкнете, преди да е станало твърде късно.

Не уважава вашето време

Времето е ценно и  днес все по-често много от не разполагат с големи прозорци свободно време между забързаните графици и последователните срещи, които могат да погълнат голяма част от деня. Ефективното използване на това време е не само съществена съставка за поддържането на висока продуктивност, но е и показател за това колко лично време остава за нас. По тази причина да имате шеф, който уважава вашето време, е от първостепенно значение за създаването на конструктивна и оптимална работна среда.

Понякога обаче човекът, пред когото отговаряте, не цени времето ви.

Имаше период, когато работех за мениджър, който пристигаше на всяка среща с 15 или повече минути закъснение (ако изобщо се появяваше) и удължаваше срещите отвъд предвиденото. Срещите на живо понякога продължаваха няколко часа над договорената времева рамка, което нарушаваше протичането на работния ден и приоритетите на клиентите.

Това пълно незачитане на времето на хората в крайна сметка се отрази  и на личния ми живот. Времето ми за почивка бе съкратено, бях натрупан с ненужна работа и крайните срокове внезапно бяха отбелязани като „спешни“.

Както можете да предположите, това доведе до множество проблеми и негодувание. Именно в този период научих, че за да разкриете пълния си потенциал, вашият мениджър трябва да уважава времето ви.

Омаловажава постиженията на служителите, критикува ги пред техните колеги

Като всяка връзка в живота, комуникацията е основата, върху която се изгражда доверието. Когато става въпрос за работа в тандем с вашия работодател или в екип с вашите колеги, това може да насърчи среда на ефективност, сътрудничество и производителност. Може обаче и да има неблагоприятен ефект, когато отношенията се влошат.

Няколко дни, след като бях започнал работа в нова компания, забелязах, че мениджърът ми прави неблагоприятни коментари за бивш служител. Първоначално го игнорирах, но с времето нещата се влошиха. От кратки подмятания в началото, тези коментари бързо се превърнаха в продължителни монолози, както за бивши, така и настоящи служители. Това поведение в крайна сметка доведе до напускането на много хора.

В днешния свят, ръководен от ценности, работата за човек със съмнителна почтеност и липса на уважение към другите не култивира среда, ориентирана към растежа. Ако не друго, един неуважителен шеф (било то към вас, или към вашите колеги) може в крайна сметка да попречи на вашите амбиции и да ви накара да потърсите развитие другаде.

Не се интересуват от етапите, през които преминавате във вашия живот

Когато мениджърите не отбелязват и празнуват постиженията на своите подчинени, това е червен флаг. Имаше време, когато тренирах усилено за първия си аматьорски боксов мач – по-голямата част от деня ми бе на работното място, но прекарвах всяка друга минута във фитнеса (събуждах се в 5:00 сутринта и правех две тренировки в рамките на деня, шест пъти в седмица). Тренирах десет месеца без прекъсване и когато дойде големият ден, моята мениджър беше толкова откъсната от това преживяване, че се чудех дали изобщо знае, че ще участвам в подобен мач. Оказа се, че не имала представа.

Това ми отвори очите за важността да се чувствам ценен и видян на работното място. Не е достатъчно мениджърът просто да ви попита: „Как беше вашият уикенд?“ в началото на срещата в Zoom. Мениджърите трябва да служат като мажоретки за важни моменти на израстване - лично или професионално.

Липсата на интерес от страна на мениджърите често е знак и за това, че те не зачитат границите на работниците. Например, ако мениджърът не взима предвид това дали негов служител има дете, това е знак, че той няма да бъде гъвкав в мисленето си, когато някои служител стане родител.

Обръщането на внимание на важни етапи в личния живот създава усещане за лоялност и човешка връзка, което насърчава хората да искат да работят за този мениджър. Това не само повишава производителността и лоялността към марката, но също така задълбочава личните взаимоотношения между ръководителя и служителите и проправя път за автентичност в работата.

Ако имате шеф, който демонстрира всички тези червени флагове, трябва да помислите дали не е добре да потърсите ново работно място.

…………….

Кристина Грозо, президент на Jab Media, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ