Режимът на монаха

Режимът на монаха

Режимът на монаха

Заобиколени от море от екрани, вие сте насред вихъра от разсейващи фактори. Писукането при всяко ново съобщение във Viber, linkedIn или чата на Фейсбук ви изпълва с ужас. Пощенската ви кутия постоянно прелива от непрочетени имейли. Трескаво превключвате от задача на задача докато продуктивността ви се срива под тежестта на дигиталното цунами.

Да, това не се случва само на вас! Много от нас усещат, че вниманието се скъсява заради непрестанните известия и пристрастяването ни към кратки забавни клипчета. За щастие има стъпки, които можем да предприемем, за да увеличим способността си да се съсредоточаваме. Един от триковете е нещо, което потребителите на социалните медии наричат "режим на монаха“.

Това е подход за продуктивност, вдъхновен от дисциплинирания начин на живот на монасите. Той води началото си от уединения монашески живот, при който монасите се посвещават на дълбоко размишление, медитация и обучение. В днешния забързан свят монашеският режим е адаптиран като стратегия, която помага на хората да възстановят фокуса и яснотата на ума си сред постоянните, натрапчиви претенденти за вниманието ви.

Поддръжниците му твърдят, че чрез използването на същите принципи, от които са се ръководили монасите от различни религии в продължение на векове - осъзнатост, минимализъм и отдаденост на целенасочена работа - монашеският режим дава възможност на хората да се отърсят от дигиталния шум и да преоткрият способността си да се концентрират върху това, което наистина има значение. Поддръжниците му казват, че това е подход за трансформация, който насърчава хората да се отдръпнат от хаоса на съвременния живот и да развият по-смислена връзка с работата си и със себе си.

Казано по-просто, режимът на монаха е посвещаване на дадена цел без разсейване. Режимът на монах е да си дадете разрешение да игнорирате всичко, освен задачата, която сте избрали да преследвате с едно наум. Ето как можете да го приложите в работата и живота си:

В „режим монах“ сутрин

Като основател, инвеститор и консултант на стартиращи компании съм установил, че посвещаването на първите няколко часа от всяка сутрин на режим "монах" може да ви помогне да създадете мощна основа за деня, която да ви позволи да се справите с най-важните си задачи с нов фокус и енергия.

Ценя сутрините си като свещено време за спокойствие и целеустременост. Тази тиха атмосфера е перфектно съчетана с чаша топло кафе, което ми осигурява енергия, за да задам импулс за продуктивен ден.

И така, докато отпивате първата глътка сутрешно кафе, ви препоръчвам да се отдадете на спокойствието и да се възползвате от възможността да влезете в монашески режим: Посветете това ценно време на задълбочена, непрекъсната работа, далеч от обсега на жужащите телефони и препълнените пощенски кутии, като се радвате на повишените си енергийни нива и извличате ползи от изпълнението на значими задачи в началото на деня.

Ето някои тактики за въвеждане на монашески режим в сутрешните ви часове:

 • Прегледайте задачите си за деня и определете часови интервал за непрекъсната работа
 • Подредете работното си място
 • Използвайте шумоизолиращи слушалки или бял шум, за да блокирате разсейващите фактори
 • В никакъв случай не проверявайте никакви известия
 • Настройте таймер и заглушете телефона си

Режим "монах" за предприемачи и изпълнителни директори

В света на предприемачеството, изпълнен с голямо напрежение, основателите на бизнес и главните изпълнителни директори са изправени пред уникален набор от предизвикателства, които изискват желязна съсредоточеност и ангажираност. Убеден съм, че ако интегрират режима на монаха в ежедневието си, лидерите могат да отключат нови нива на продуктивност, креативност и умствена яснота.

Ето какво препоръчвам за тях в прилагането на режим „монах“ сутрин:

 • Отделете време за задълбочена работа: Планирането на сутрешни часове в монашески режим и третирането им като неподлежаща на обсъждане заетост ви гарантира, че ще имате специално време да работите върху най-важните си задачи без прекъсване.
 • Дайте приоритет на стратегическото вземане на решения: Използвайте изолацията в режим "монах", за да анализирате данни, да си поставяте цели и да вземате информирани решения, които ще повлияят на растежа и посоката на развитие на компанията ви.
 • Освободете място за творческо решаване на проблеми: Позволете си да намерите място за иновативни решения на предизвикателствата, с които се сблъсква вашата организация, без да се налага да се разсейвате постоянно.
 • Усъвършенствайте лидерските си умения: Посветете време в сутрешните часове на монашеския режим за изучаване на принципите на лидерството, да четете за успешни предприемачи или да обмисляте обратната връзка от членовете на екипа, за да се развивате непрекъснато като ефективен лидер.
 • Визуализирайте в дългосрочен план: Възползвайте се от тихите ранни часове, за да си представите бъдещето на вашата компания и да очертаете стратегически планове за разширяване, партньорства или разработване на продукти.
 • Обмислете възможността за делегиране: Съчетайте спокойствието на монашеския режим с Матрицата на Айзенхауер, за да делегирате задачите си и да достигнете нулева входяща поща, като освободите време за по-важни задачи.

В епохата на непрекъснато отвличане на вниманието сутрешният режим на монах предлага така необходимата почивка, за да възвърнете фокуса и продуктивността си. Когато се събуждате всеки ден, помнете, че времето ви е свещено - пазете го безкомпромисно и използвайте силата на монашеския режим, за да победите досадното разсейване от външни дразнители веднъж завинаги.

Аакаш Шах, основател и главен изпълнителен директор на Wyndly, ангелски инвеститор и съветник по стартиращи компании за Fast Company

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ